Căutați ceva anume?

miercuri, 23 noiembrie 2011

Produsele qE şi qB au dimensiuni mecanice


Să analizăm puţin mai atenţi expresia forţei Lorentz.
.
Observăm că în membrul stâng avem un element cu dimensiuni mecanice. Aşadar, şi în membrul drept va trebui să avem tot dimensiuni mecanice. Mai precis, ambii termeni ai sumei din membrul drept vor trebui să aibă dimensiuni mecanice. Aşadar, atât produsul qE are dimensiune mecanică, cât şi produsul vqB. Şi cum v are dimensiune mecanică, rezultă că şi qB are dimensiune mecanică.
Din punctul meu de vedere, aceste constatări scot în evidenţă faptul că în orice fenomen fizic în care apar cele două produse am putea eluda caracterul electromagnetic al eventualilor parametri, putându-i considera efectiv doar parametri mecanici.
Mai rămâne să vedem dacă există vreun fenomen fizic în care factorii produselor amintite ar putea apărea distincţi, în exteriorul produselor. Nu cumva nu există un astfel de fenomen fizic? Nu cumva în orice fenomen fizic cei trei factori ai celor două produse apar doar grupaţi în produsele qE sau qB?
Desigur, această încercare a mea are din nou menirea de a scoate în evidenţă apropierea dintre mecanică şi electromagnetism, a căror separare mă nemulţumeşte, mă nelinişteşte necontenit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate