Căutați ceva anume?

marți, 19 octombrie 2010

Problema utilizării calculatorului în cercetare

-(1010190919) Care ar fi cea mai eficientă cale prin care aş putea folosi calculatorul în cercetare? Ce date ar trebui să-i dau şi ce rezultate ar trebui să obţin? Să mă gândesc întâi la rezultatele pe care aş vrea să le obţin. Aş vrea să obţin o listă de propoziţii adevărate şi relevante în Fizică, deci o listă de teoreme alese în aşa fel încât să aibă relevanţă în practică şi să fie suficient de diferite încât să merite să fie afişate separat. Aş putea să doresc, de asemenea, o listă de ipoteze plauzibile la care consideră calculatorul că merită să mă gândesc​.

-(1010190925) Cam asta ar fi ceea ce îmi trebuie de la calculator. Ce trebuie să-i dau pentru asta? Vreau să fiu nevoit să-i dau cât mai puţine lucruri. Va trebui să-i dau nişte axiome, nişte propoziţii de bază de la care el să pornească. Mai trebuie să realizez (sau să folosesc) un program care să ştie să pornească de la axiomele respective şi să poată trage concluzii logice din ele. De asemenea, programul mai trebuie să ştie să le selecteze din infinitatea de concluzii logice rezultate din axiome numai pe acele concluzii care merită atenţie separată. Aici va fi partea cea mai grea, mai creativă (frumoasă), partea care poate face diferenţa dintre ceea ce există deja şi ceva mai bun de atât.

-(1010190931) Realizarea la care mă gândesc cere mult efort, mult timp, dar rezultatele obţinute sunt de o importanţă deosebită pe termen lung. Căci, dacă reuşesc să realizez un program suficient de eficient, atunci acesta ar putea (trebui) să producă în timp rezonabil o mulţime de cunoştinţe foarte interesante pentru omenire.

-(1010191007) Una dintre tentaţii este să folosesc pentru aşa ceva Maxima. Pentru că un prim bun început este acela care îmi permite să realizez deja diverse calcule matematice, iar Maxima îmi permite cu brio acest lucru. O altă tentaţie incitantă este să folosesc Prolog. Acesta din urmă mi-ar permite să obţin liste de obiecte alese după proprietăţi, ceea ce ar fi foarte important pentru construcţia definiţiilor şi deducerea unor noţiuni noi. Dar rămâne să văd dacă nu cumva poate să facă şi Maxima acest lucru, caz în care n-aş mai sta prea mult pe gânduri.

-(1010191258) Dacă m-aş concentra mai mult pe rezolvarea acestei probleme, ar exista şansa ca toate cercetările mele să fie mai eficiente, căci timpul pierdut cu programarea ar fi recâştigat ulterior prin viteza de lucru a calculatorului. Totodată, orientându-mi mintea spre formularea riguroasă şi pe înţelesul calculatorului a problemelor Fizicii, ar exista posibilitatea să aflu mai repede unde trebuie pus accentul în cercetare. Iar dacă punem la socoteală şi eventualitatea să găsesc pe internet rezolvarea parţială sau totală a acestei probleme, rezultă încă o dată că problema utilizării calculatorului în cercetările fundamentale din Fizică este una extrem de serioasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate