Căutați ceva anume?

vineri, 27 august 2010

Echivalenţa formulată de Einstein este un caz particular al echivalenţei câmpurilor gravitaţionale

    Principiul formulat anterior spune că, local, un câmp gravitaţional măsurat aproape de un corp uşor este echivalent cu un câmp gravitaţional măsurat departe de un corp masiv. Vreau să demonstrez aici că acest principiu este mai general decât principiul echivalenţei dintre un câmp gravitaţional şi un câmp de acceleraţii, principiu formulat de Einstein ca bază pentru teoria relativităţii generalizate şi, prin urmare, acesta din urmă poate fi considerat un caz particular al principiului general de echivalenţă.

    Pentru aceasta, este suficient să observăm că un câmp de acceleraţii poate fi considerat, atât local, cât şi global, un câmp gravitaţional produs la distanţă infinită de un corp infinit de masiv. Aceasta se întâmplă deoarece, la o distanţă infinită, liniile câmpului gravitaţional al oricărui corp devin paralele, indiferent de masa corpului, caz în care nu mai putem face nicio distincţie, nici măcar globală, între un câmp gravitaţional şi un câmp de acceleraţii. Aşadar, nimic, nici măcar constatări globale, nu ne împiedică să admitem că orice câmp de acceleraţii este un câmp gravitaţional produs la distanţă infinită de un corp infinit de masiv.

    Cum toate câmpurile gravitaţionale sunt echivalente între ele, în sensul că nu ne permit să aflăm dacă ele sunt produse la distanţă mică de un corp uşor sau la distanţă mare de un corp masiv, rezultă că orice câmp gravitaţional va fi echivalent şi cu un câmp gravitaţional produs de un corp infinit de masiv la distanţă infinită, ultimul câmp fiind tocmai un câmp de acceleraţii. Aşadar, rezultă în final că orice câmp gravitaţional este echivalent cu un câmp de acceleraţii. Prin aceasta am arătat că principiul echivalenţei din teoria relativităţii generalizate este un caz particular al principiului echivalenţei câmpurilor gravitaţionale.

    Din această constatare rezultă că dacă s-ar înlocui în teoria relativităţii generalizate principiul vechi al echivalenţei cu acest principiu nou, s-ar putea obţine o teorie şi mai cuprinzătoare, care ar mai avea multe de spus în legătură cu gravitaţia.

2 comentarii:

  1. In care sistem inertial ai elaborat teoria?
    Desigur, ti-ai fi dorit sa o fi elaborat "intr-un sistem inertial absolut", daca el o fi existand...si ai fi scapat de toate grijile.
    Partea proasta este ca ai miscare a corpurilor, atunci nu poti avea un sistem inertial absolut, deci nu aduci nimic in plus teoriei actuale.
    Esti in situatia unui zugrav, care zugraveste frumos o casa si la intoarcerea proprietarului ii arata munca lui. Acesta este de acord ca e frumos, numai ca nu e casa lui, e casa vecinului!
    Ceea ce spui tu a spus-o de muuuult Galileo in principiul de relativitate si care ne spune ca toate sistemele de referinta inertiale sunt echivalente pentru LEGILE LUI NEWTON. Tu nu poti depasi aceasta bariera Abel, te zbati ca pestele pe uscat!
    Iti ofer un contra-exemplu:
    Sunt intr-un tren care circula cu viteza constanta. Daca te uiti pe geam, ma vezi cum eu ma deplasez cu viteza constanta in sens invers? Dar oare chiar asa sa fie?
    Iti vei da seama ca nu e asa cand mai ai si alte repere (copacii care stii ca sunt statici).
    Dar daca lasi o minge sa cada pe jos? Ramane ea in urma?
    In fapt, daca trenul ar fi izolat fonic si nu ai avea nici o fereastra, oricate experimente mecanice faci tu, tot nu vei realiza cu ce viteza mergi. Poate sa fie 20km/h sau 100km/h.
    FOOOARTE PE SCURT, nu ne ramane de concluzionat ca legile sunt valabile in orice sistem de referinta inertial.
    Numai ca atunci cand vorbim despre campurile magnetice si electrice acestea i-au valori diferite in sisteme de referinta inertiale diferite. Iar cum totul este in miscare..... ASTA NU INTELEGI TU. Ca sa poti schimba o teorie, intai trebuie sa o cunosti. Ori din ce in ce mai mult tu arati ca nu cunosti nimic despre teoria relativitatii pe care vrei sa o schimbi, marind de fapt distanta dintre tine si ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceea ce spui tu a spus-o de muuuult Galileo...”. Este posibil. Însă eu sper că am reuşit să o concretizez mai bine şi să o aduc la cunoştinţa unui public din ce în ce mai însemnat, cu care pot interacţiona armonios prin aceste mijloace tehnologice sfinte, de o valoare inestimabilă.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate