Să presupunem că masa cunoscută a unui corp ar fi doar partea reală a unei mărimi fizice complexe. Aşadar, să presupunem că există ceva pe care îl putem numi „masă complexă”. Să notăm masa complexă cu şi să o scriem desfăşurat astfel , unde este masa reală, iar este masa imaginară.
Să mai presupunem acum că legea atracţiei gravitaţionale este mai generală şi că este valabilă nu doar pentru masa reală, ci şi pentru întreaga masă complexă. Aşadar, am avea atunci că modulul forţei de atracţie dintre două corpuri ar fi dat de relaţia
.
După desfacerea parantezelor vom obţine
.
Astfel, am obţine pentru forţa de atracţie o parte reală şi o parte imaginară.
Să încercăm să interpretăm fizic un asemenea rezultat. Observăm că partea reală a forţei de atracţie este compusă din doi termeni, unul cu semnul „plus” care semnifică atracţie pentru masele reale de acelaşi semn şi unul cu semnul „minus” care semnifică respingere pentru masele imaginare de acelaşi semn. Pentru primul termen intepretarea ar fi destul de uşoară: el ar fi tocmai forţa de atracţie dintre două corpuri, cunoscută de la Newton încoace.
Dar ce ar putea semnifica cel de-al doilea termen al forţei reale, cel cu semnul „minus”? Eh, aici ar putea interveni imaginaţia. Am putea presupune că partea imaginară a masei este proporţională cu sarcina electrică şi atunci am putea interpreta al doilea termen al forţei reale ca fiind tocmai forţa de atracţie coulombiană dintre două sarcini electrice.
Evident, acesta a fost doar un joc, pentru că nu am analizat suficient ce se întâmplă cu constanta de proporţionalitate presupusă a fi între masa imaginară şi sarcina electrică (nu am analizat dacă aceasta este o constantă universală sau nu, dacă depinde de mediu sau nu, etc.) şi nu am analizat ce efect fizic ar avea forţele imaginare ce apar în formulă, forţe care ar trebui să se manifeste între un corp cu masă şi un corp cu sarcină. N-aveţi decât să duceţi jocul acesta mai departe, dacă vi s-a părut interesant...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!