Pe forumuri în săptămâna 8.03.2010-14.03.2010
Pe topicul „Ajută la traducerea Ubuntu în limba română”:
Cred că cel mai bine ar fi să existe un wiki pe server din care Ubuntu să-şi ia automat la instalare sau ulterior traducerile, iar în acel wiki să se poată face modificări de către utilizatorul care consideră că a descoperit o eroare de traducere. Apoi, în timpul funcţionării, pe măsură ce utilizatorul survolează meniul sistemului de operare, să i se ofere posibilitatea de a îmbunătăţi traducerile prezentându-i-se un linc direct către traducerea de pe wiki a acelui text, toate modificările din wiki putându-se face, evident, doar după înregistrare.
De exemplu, eu am găsit câteva erori pe undeva, dar la momentul respectiv nu am avut posibilitatea să caut modalitatea de a le corecta, apoi, când aş fi avut timp şi chef să caut, am uitat cu desăvârşire unde era eroarea.
Pe topicul „Linux Mint”:
Şi eu sunt destul de mulţumit de Mint cu KDE. Îmi place că au făcut „[url=http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=7395]o amestecată[/url]” în aşa fel încât pentru conectarea la net se foloseşte implicit „NetworkManager” şi astfel, spre de deosebire de Kubuntu, am reuşit să mă conectez la net şi pe KDE. De asemenea, tot spre deosebire de Kubuntu, Mint cu KDE este mult mai stabil şi nu-mi face surprize. Se pare, deci, că cei de la Mint pun mai mare preţ pe funcţionalitatea şi stabilitatea sistemului decât pe puritatea mediului desktop.
Pe topicul „Despre precesia axei de rotaţie a Pamântului”:
A apărut [u][url=www.youtube.com/watch?v=BkZwua0bGKI]pe youtube[/url][/u] un filmuleţ foarte interesant de vreo 8 minute ce demonstrează că precesia Pământului nu se poate datora nici Lunii şi nici Soarelui, ci are o altă cauză (inerţia la precesie, zic eu). Vă invit cu drag să-l vizionaţi ca să cugetaţi la limitele grave ale Fizicii actuale.
Sunt curios să aflu mai ales care este părerea despre acest filmuleţ a lui Cristi Presură, a lui Adrian Buzatu şi a lui Jizel-Jeg şi vă mulţumesc anticipat pentru exprimarea părerii voastre.
Pe topicul „Asociatia " Pro vita universale "”:
Într-adevăr, ideile formulate în legile promovate de această asociaţie „Pro vita universale” sunt în mare parte utopii asemănătoare celor formulate în comunism. Ele sunt nocive în măsura în care duc la societăţi dictatoriale şi sunt irealizabile pentru că nu ţin seama de realităţile concrete ale unei societăţi, de orice natură ar fi ea. Din acest motiv, energia investită în urmărirea unui asemenea ţel este cu certitudine irosită zadarnic.
Pe topicul „Definitie”:
Procentul este a suta parte dintr-o cantitate.
Pe topicul „Abordarea matematică a precesiei”:
Dacă luăm ca reper centrul Pământului, atunci ar trebui să obţinem valori independente de precesie. Altfel spus, pentru centrul Pământului, adică pentru acel punct aflat pe axa de rotaţie ce reprezintă tocmai vârful conului de precesie, [b]anul sideral şi anul tropic trebuie să aibă aceeaşi valoare[/b]. Aşadar, acesta ar putea fi un indiciu pentru interpretarea măsurătorilor. Acuma nu ştiu cât de precis se poate determina poziţia centrului Pământului definit astfel.
Pe topicul „Scoala acasa”:
Adi, Adi, multe mai ai de învăţat! Numai să găseşti timp...
Pe topicul „Cum traducem - accessibility / assistive”:
Cred că „accessibility” nu este sinonim cu „assistive” căci un drept îţi poate fi accesibil fără să fi neapărat asistat când beneficiezi de acel drept şi, reciproc, poţi fi şi chiar trebuie să fi asistat atunci când încerci să faci lucruri la care în mod normal nu ai dreptul de acces.
Pentru „accessibility” avem „[url=http://dictionare.edu.ro/search.php?cuv=accesibilitate]accesibilitate[/url]”, iar pentru „assistive” aşteptăm să apară „asistiv” sau „asistativ”. Până atunci nu mi se pare greşit „de asistenţă”.
Poate fi interesantă şi [url=http://groups.google.ro/group/diacritice/tree/browse_frm/month/2009-05/5e0f4c7d8f5bb5c2?rnum=21&_done=%2Fgroup%2Fdiacritice%2Fbrowse_frm%2Fmonth%2F2009-05%3F&pli=1]discuţia de pe grupurile google[/url] privind acest subiect.
Pe topicul „Cum traducem - site”:
[quote=Claudia]Deci [b]EXISTĂ[/b] termenul „[b]site[/b]” ca atare în dicționar din 2000 și noi ne pierdem timpul aici inventând și votând variante fanteziste?? Putem închide discuția dacă ne-am lămurit?[/quote]Eu zic că nu e timp pierdut, pentru că nu se poate accepta aşa uşor „site”, [b]din moment ce există şi „[url=http://dictionare.edu.ro/search.php?cuv=sit]sit[/url]”[/b]. Dacă ar fi fost aşa simplu cum zici tu, am fi preluat şi „mouse” şi am fi zis că se pronunţă „maus”.
Am votat pentru „sait”.
Pe topicul „ETERUL si RADU FORGACI - "O Noua Fizica"”:
Cu certitudine, în lucrarea domnului Forgaci, prezentată atât de minuţios de tine, mm, putem observa apărute atât de devreme multe din elementele Fizicii viitorului, precum existenţa unei legături între mişcare şi electromagnetism, importanţa curenţilor electrici în microcosmos, sau caracterul elicoidal al formei traiectoriilor.
Felicitări pentru profunzimea gândurilor acestui mare cercetător, multe regrete pentru absenţa acestuia dintre noi şi ruşine celor care l-au descurajat în timpul vieţii sale!
Pe topicul „Despre precesia axei de rotaţie a Pamântului”
Mulţumesc, Cristi, pentru timpul investit. Într-adevăr, după discuţiile de pe astronomy.ro şi de pe forumul spre care ne trimit lincurile acelea, apar probleme privind relaţia dintre anul tropic şi cel sideral sau privind interpretarea şi precizia măsurătorilor. Aşa că nu pot avea pretenţia că filmuleţul tranşează definitiv problema precesiei. Totuşi, sper că filmuleţul şi discuţiile îndelungate despre precesie purtate între atâţia oameni serioşi ar putea pune pe gânduri că problema precesiei chiar există şi că merită luată serios în seamă şi eventualitatea că dinamica precesiei s-ar putea baza pe alte fenomene decât influenţa Soarelui sau a Lunii.
Odată, când vei avea timpul şi energia necesară, poate vei găsi de cuviinţă să meditezi şi tu cu mintea ta sinceră şi dezinteresată la această problemă pe care eu o consider nerezolvată de către Fizica actuală şi poate, cine ştie, chiar vei reuşi să-mi arăţi o atât de mult invocată formulă vectorială rezonabilă din care să rezulte şi poziţia conului de precesie şi eventuala dependenţă a precesiei de viteza de revoluţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!