-(1008012319) Aş dori să revin puţin asupra mişcării punctelor fizice pe o curbă închisă. Am spus că punctul fizic se deplasează cu viteză infinită. Am mai spus că deplasarea punctului fizic pe o curbă închisă face ca punctul fizic să parcurgă curba de o infinitate de ori într-o secundă. De ce spun o secundă şi nu un an? Un an nu ar fi corect? Cum să nu? Şi un an ar fi corect, pentru că dacă un punct fizic parcurge curba închisă de o infinitate de ori într-o secundă, atunci acel punct fizic va parcurge aceeaşi curbă de o infinitate de ori şi într-un an (şi în orice alt interval de timp finit).
-(1008012326) Să presupunem acum următorul experiment mental: cum este imposibil să urmărim încontinuu un punct fizic ce se deplasează pe curba închisă cu viteză infinită, observatorul încearcă să determine poziţia punctului fizic la diverse intervale egale de timp, de exemplu, deschizând o dată pe secundă o fantă prin care poate „vedea” întreaga traiectorie a punctului fizic. Procesul de măsurare prin deschiderea fantei durează (teoretic) un interval de timp infinit de mic. Admitem că într-un interval de timp infinit de mic, punctul fizic „nu are timp” să se deplaseze decât pe o distanţă finită. Teoria ne permite să alegem liber această distanţă finită. Considerăm încă o dată că natura nu preferă arbitrarietatea şi că ea alege ca un punct fizic să parcurgă într-un timp infinit de mic tocmai o distanţă egală cu lungimea curbei închise pe care se deplasează punctul fizic.
-(1008012336) Ba mai mult, natura poate alege ca punctul fizic să parcurgă curba complet nu o dată, ci chiar de mai multe ori în acel interval de timp infinit de mic. Apare atunci în natură un număr întreg, număr care trebuie să ne spună ceva suplimentar despre punctul fizic. Am putea spune că acest număr întreg este un fel de „densitate” de puncte fizice pe metru liniar parcurs de punctul fizic.
-(1008020010) Probabil, vor fi mulţi dintre aceia care nu pot accepta o asemenea coincidenţă exprimată prin faptul că într-un interval de timp nul punctul fizic parcurge complet curba (o dată sau de mai multe ori). Pentru aceia încercăm o altă abordare. Dacă nu puteţi accepta uşor că un punct fizic parcurge numai complet curbele pe care se deplasează, atunci imaginaţi-vă că punctul fizic alege tocmai acel traseu pe care să-l poată parcurge complet (o dată sau de un număr întreg de ori) într-un interval de timp infinit de mic. Ei, haideţi că nu e greu! Aţi acceptat voi şi idei mult mai bizare. Dealtfel, suntem aproape de o definiţie aici, căci nimic nu ne împiedică să includem în definiţia punctului fizic şi această proprietate caracteristică lumii noastre cuantificate.
-(1008020019) Observaţi, de exemplu, că proprietatea unui punct fizic de a alege un traseu complet este asemănătoare cu cea rezultată din principiul minimei acţiuni. Prin urmare, dacă puteţi accepta principiul minimei acţiuni, pare uşor să acceptaţi şi principiul parcurgerii complete a drumului.
-(1008020033) Rămâne să stabilim cât de fundamental este acest principiu, cât de bogat în consecinţe este el.
-(1008030944) Mai putem interpreta faptele de mai sus şi altfel. Putem admite că, din punct de vedere fizic, punctul fizic există în toate punctele traiectoriei sale de pe curba închisă considerată. Dealtfel, tocmai aceasta ar trebui să înţelegem prin materializare. Aceasta ar trebui să fie însăşi definiţia materializării: coexistenţa simultană a punctelor fizice pe o anumită curbă închisă. Ştiu, ştiu, veţi spune că simultaneitatea este relativă. Nicio problemă. În acest caz, relativitatea simultaneităţii se manifestă doar prin modificarea poziţiei sau a formei curbei pe care se află punctul fizic. Altfel spus, dacă pentru un observator, curba pe care se află punctul fizic este una, atunci un alt observator va constata că punctul fizic se află tot pe o curbă doar că poziţia curbei sau forma ei va fi alta.
-(1007031027) Având în vedere că articolele prea lungi sunt indezirabile şi mi-au creat probleme tehnice, precum şi faptul că recent am învăţat să-mi datez mai bine ideile, am hotărât ca de azi înainte să renunţ la articole lunare ce sintetizează cercetările mele din acea lună şi să mă orientez spre a publica atunci când s-a adunat un oarecare material dintr-o anumită idee concretă. Aşadar, acesta este primul articol care încheie seria de articole lunare cu cercetările mele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!