Căutați ceva anume?

marți, 23 noiembrie 2021

Definițiile vectorului material, vectorului conjuncțiilor și vectorului opozițiilor

Continuăm raționamentele din articolul precedent introducând noțiuni noi care pot adânci studiul Fizicii elicoidale. 

Vom numi „vector material” vectorul care unește centrul de masă al corpusculului negativ cu centrul de masă al corpusculului pozitiv, are mărimea dată de distanța dintre cele două centre și este orientat dinspre corpusculul negativ înspre corpusculul pozitiv.


Mai definim apoi noțiunea de „vectorul conjuncțiilor” ca fiind vectorul care unește centrul de masă din momentul conjuncției inițiale cu centrul de masă din momentul conjuncției finale, are mărimea dată de distanța dintre aceste centre și este orientat dinspre conjuncția inițială înspre conjuncția finală. 



În fine, definim apoi noțiunea mai subtilă de „vectorul opozițiilor” ca fiind vectorul care unește centrul de masă din momentul opoziției inițiale cu centrul de masă din momentul opoziției finale, are mărimea dată de distanța dintre aceste centre și este orientat dinspre centrul opoziției inițiale înspre centrul opoziției finale. 



În această imagine am exagerat corpusculul pozitiv pentru a putea distinge pozițiile centrelor de masă în cele două situații distincte care pot apărea în general.

Observați că vectorul opozițiilor ar fi nul sau foarte mic dacă cei doi corpusculi sunt identici sau aproape identici și este cu atât mai mare cu cât cei doi corpusculi sunt mai diferiți din punct de vedere masic. În cazul radiației electromagnetice în vid vectorul opozițiilor este minim, fiind mai mare în medii diferite de vid.

Mai observați perpendicularitatea (sau, în general, aproape perpendicularitatea) dintre vectorul conjuncțiilor și vectorul opozițiilor.

De asemenea, când vectorul opozițiilor este mare, impulsul nu mai variază într-un plan. Acesta este cazul general, valabil atât la nivel microscopic, cât și la nivel astronomic.

Aceste noțiuni permit descrierea cantitativă mai amănunțită a sistemului format de corpusculul pozitiv și cel negativ. Ce doi vectori ai conjuncțiilor și opozițiilor pot fi puși în analogie cu vectorii asociați câmpului electric și magnetic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate