Căutați ceva anume?

duminică, 5 decembrie 2021

Curbele închise de precesie constantă, absorbția fotonilor și rezonanța orbitală

Pe pagina https://mathworld.wolfram.com/CurveofConstantPrecession.html suntem învățați că o curbă fascinantă, numită „curbă de precesie constantă” este închisă dacă și numai dacă raportul $\frac{\mu}{\alpha}$ (pe care îl putem numi „raport de precesie”) este rațional, adică este un raport de numere întregi.




    Mie îmi șoptește ceva această proprietate: fotonul este „absorbit” în atom pentru că ajunge pe o curbă închisă de precesie constantă în jurul atomului, cu acest raport de precesie rațional, ce determină o rezonanță.
    De asemenea, această proprietate trebuie să fie valabilă și în domeniul macroscopic: un corp ceresc ușor este „capturat” de un alt corp ceresc mai masiv dacă acel corp ceresc ușor începe să se miște pe o curbă închisă de precesie constantă în jurul celuilalt corp ceresc, deci pe o curbă cu raportul de precesie rațional.
    Mai mult, raționalitatea acestui raport de precesie echivalează cu rezonanța orbitală, deci cu un raport de numere întregi și mici ce caracterizează perioadele orbitale.
    Această interpretare inedită ne furnizează astfel posibilitatea imaginării unui mecanism capabil să explice absorbția și emisia fotonilor de către atomi sau capturarea și expulzarea unui corp ceresc din vecinătatea altuia. Așa că, la treabă, să construim Fizica viitorului, Fizica bazată pe forma traiectoriei corpurilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate