Căutați ceva anume?

sâmbătă, 28 august 2021

Fizica elicoidală permite explicarea interferenței luminii cu teoria corpusculară

Teoria actuală a corpusculilor de lumină, bazată, sărăcuța, pe concepția mișcării rectilinii, nu poate explica în prezent interferența luminii (și, desigur, nici interferența electronilor). Din acest motiv, în Fizica actuală domnește o penibilă necesitate de a accepta concepția neclară a unui bizar și neînțeles „dualism undă-corpuscul”.


Domnul Emanuel Vasiliu, în lucrarea „Lumina - undă sau corpuscul?”, la pagina 304 ne dă detalii solide în acest sens.

Daaaar... cum ar fi revigorată această încercare de a explica interferența admițând că, de fapt, corpusculii de lumină (sau electronii) se deplasează de la sursă, nu rectiliniu, ci ELICOIDAL?

Ha, haaa! Păi, în cazul acesta, lucrurile se schimbă fundamental! Apare posibilitatea de a explica mecanismul de interferență pentru că orientarea impulsului de pe o traiectorie în formă de elice va depinde de poziția în care este atins ecranul de interferență, iar această dependență elicoidală este identică cu dependența ondulatorie, căci și elicea însăși este de o formă periodică.


2 comentarii:

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate