Căutați ceva anume?

sâmbătă, 28 decembrie 2013

Problemă cu teoria gravitaţiei? NU. Problema este rezolvată în cazul nerelativist.

2 comentarii:

  1. In miscarea in camp central, viteza particulei (Lunii, in cazul tau) nu este constanta, decat in cazul particular al miscarii circulare. Dupa cum am aratat pe topicul de pe forumul tau, viteza particulei are doua componente in sistemul centrului de masa, o componenta radiala si una unghiulara.

    Componenta radiala este constanta (si chiar nula) numai in situatia in care miscarea este circulara, pentru orice alta orbita (elipsa, parabola sau hiperbola), componenta radiala este variabila. Nici componenta unghiulara nu se conserva. Numai produsul mr^2 * omega = l este constant, unde m este masa particulei, r^2 patratul distantei fata de centrul de forta, omega viteza unghiulara, iar l momentul cinetic. Momentul cinetic se conserva, dar asta necesita ca produsul r^2* omega sa fie la randul sau constant. Ambele valori din ultimul produs sunt fixate si constante numai pentru situatia miscarii circulare.

    Acum, forta centrifuga exista numai in sistemul de referinta atasat Lunii. Orice observator situat pe Luna s-ar simti impins inspre exterior in timpul rotatiei, exact cum te simti aruncat spre exterior dintr-o masina cand iei un viraj. Aceasta este o pseudoforta care se datoreaza faptului ca fortele de frecare dintre roti si sosea actioneaza asupra masinii, dar nu si asupra pasagerilor. Daca iei un viraj in mod iresponsabil, la viteza mare, atunci fara centuri de siguranta sau manerele de sprijin, pasagerii tai si-ar continua miscarea rectilinie ce a precedat virajul, si s-ar lovi de usile masinii. La viteze mici, fortele de frecare dintre pasageri si scaune sunt suficiente pentru a anula efectele inertiei.

    In oricare alt sistem de referinta inertial exista numai forta centripeta, ce este chiar forta de gravitatie. Ce exista in plus intr-un astfel de sistem este miscarea de translatie uniforma a centrului de masa propriu-zis. Am aratat insa ca aceasta nu afecteaza cu nimic fizica interna sistemului (interactia relativa dintre Pamant si Luna, de exemplu). Daca am timp, iti promit ca revin cu un mesaj mai amplu chiar pe formulele tale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru observaţii! Dar, dacă citeşti mai atent, vei vedea că am neglijat excentricitatea orbitei, ca să ne putem rezuma la esenţe. În rest, ceea ce ai scris nu infirmă cele spuse de mine. Dacă am înţeles bine...

      Ștergere

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate