Căutați ceva anume?

miercuri, 21 august 2019

Trăznăi mai mari nu s-au spus din antichitate

A crede că electronul se află simultan în locuri diferite este la fel de penibil cu a crede că Pământul este susținut de patru elefanți care stau pe carapacea unei broaște țestoase uriașe.

A crede că un corp se poate afla în orice loc din Univers cu o probabilitate nenulă (așa cum susține mecanica cuantică) este la fel de penibil cu a crede că Pământul este plat sau că americanii nu au fost pe Lună. Căci, dacă particulele care constituie curbura Pământului pot fi oriunde, înseamnă că ele pot constitui și planeitatea acestuia, iar dacă americanii ar fi putut fi oriunde, atunci ar fi putut fi și doar pe Pământ.

Dacă un corp ar putea fi oriunde cu probabilitate nenulă, atunci n-ar mai exista nicio lege a naturii, căci totul ar fi posibil cu probabilitate nenulă.

Trăznăi mai mari ca astea nu s-au susținut din antichitate. Quo vadis, homo sapiens?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate