Să presupunem prin absurd că ar exista corpuri care se deplasează rectiliniu şi să încercăm să le găsim. O primă ipoteză ar fi să considerăm că, de exemplu, un corp de pe suprafaţa Pământului, cum ar fi un automobil, o bilă aruncată pe o suprafaţă netedă, un tren, un glonţ, un avion, etcetera, s-ar deplasa rectiliniu. Într-adevăr, pe porţiuni mici, aceste corpuri se deplasează rectiliniu.
Am zis cumva „pe porţiuni mici”? Oare de ce? Păi, pentru că pe porţiuni din ce în ce mai mari corpurile date ca exemple sunt obligate să se deplaseze mai degrabă circular, odată cu mişcarea de rotaţie a Pământului, decât rectiliniu.
Ok, dacă am acceptat că pe suprafaţa Pământului nu putem găsi mişcări rectilinii, atunci am fi tentaţi să căutăm în cosmos asemenea mişcări. De exemplu, am putea considera că Pământul însuşi se deplasează rectiliniu prin Univers. Dar, evident, din start, ne amintim că Pământul se roteşte în jurul Soarelui, deci, în ultimă instanţă, nici Pământul nu se mişcă rectiliniu.
Bun, atunci se mişcă Soarele rectiliniu, cumva? Hmmm... Păi, nu, nici Soarele nu se mişcă rectiliniu, căci ştim că el se roteşte în jurul centrului galactic. Ei, asta-i bună! Nici măcar Soarele, cu tot ceea ce se mişcă în jurul său, planete, nave cosmice, sateliţi, nici măcar Soarele nu se deplasează rectiliniu? Asta e! Nici măcar Soarele!
Atunci să încercăm cu Galaxia. Poate că Galaxia se deplasează rectiliniu. Nu speraţi! Nici măcar Galaxia nu merge rectiliniu, căci nu are cum. Nu este ea mai cu coarne decât alte sisteme. Are şi ea mişcările ei imperfecte, doar că la o scară mult mai mare decât cea la care ne raportăm în viaţa de zi cu zi.
Ok. Să mergem acum în sens invers, de la Galaxie la glonţ. Odată ce am constatat că nici un corp din Univers nu se deplasează rectiliniu, trebuie să facem ceva pentru a putea înţelege totuşi lumea înconjurătoare. Nu ne putem lamenta la infinit, plângându-ne că nu avem nicio şansă de cunoaştere a lumii. Mai precis, trebuie să postulăm că există totuşi linii drepte în Univers, ca să ne putem fixa nişte repere de studiu.
Dacă am fi suficient (exagerat) de pretenţioşi, am postula că (măcar) Galaxia se deplasează rectiliniu. Atunci ar trebui să conchidem că toate stelele componente ale Galaxiei (deci, inclusiv Soarele) se deplasează pe elice, în jurul dreptei descrise de centrul Galaxiei. Ar mai rezulta atunci că planetele ce fac parte din diferitele sisteme stelare (deci, inclusiv Pământul sau Jupiter) se deplasează pe curbe de precesie constantă (care sunt, de fapt, prin definiţie, elice de ordinul doi).
Bineînţeles, putem să nu fim chiar atât de pretenţioşi, mulţumindu-ne să presupunem că însuşi Soarele se deplasează, de fapt, rectiliniu. Atunci, traiectoriile planetelor nu mai sunt curbe de precesie constantă, ci sunt elice propriu-zise (adică, elice de ordinul unu). Se poate observa deja că trecerea de la presupunerea că Galaxia se deplasează rectiliniu la presupunerea că Soarele se deplasează rectiliniu este echivalentă cu micşorarea ordinului traiectoriilor.
Desigur, putem să nu ne oprim aici. Putem să considerăm (destul de neriguros) că Pământul se deplasează rectiliniu. Şi nici nu greşim chiar atât de mult cu această presupunere, dacă facem experimente de scurtă durată pe suprafaţa Pământului, experimente care să dureze, de exemplu, mai puţin de o zi, timp în care abaterea Pământului de la o linie dreaptă poate fi considerată neglijabilă. Ei bine, dacă admitem că Pământul se deplasează rectiliniu, atunci vom obţine că toate corpurile care se deplasează la suprafaţa sa descriu elice, indiferent că sunt automobile, bile aruncate pe suprafeţe netede, gloanţe ori avioane.
Şi acum vine partea şi mai interesantă! Prin ce diferă elicea descrisă de avion faţă de elicea descrisă de bila aruncată pe o masă de sticlă sau faţă de elicea descrisă de un pom bine fixat în Pământ? Dar lumina, ce elice descrie ea? Gândiţi-vă la astea odată cu mine...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!