Printre alte căutări ale mele, veți găsi aici și germenii unei noi Fizici, bazate pe forma elicoidală a traiectoriilor. În Fizica elicoidală repausul și mișcarea rectilinie sunt imposibile (pentru că duc la paradoxul informațional). În Fizica elicoidală corpurile libere se mișcă pe o elice, nu pe o dreaptă.
Motto: „Trebuie să supui îndoielii tot ce poate fi pus la îndoială, doar astfel se poate descoperi ce nu poate fi pus la îndoială.” (Tadeusz Kotarbiński)
Căutați ceva anume?
luni, 17 octombrie 2011
Legea raportului dintre venituri
miercuri, 5 octombrie 2011
Suntem în partea solidă a Galaxiei
sâmbătă, 1 octombrie 2011
Linia dreaptă se postulează
Pe forumuri în septembrie 2011
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
[quote="virgil"]Pentru ca electronul sa atinga viteza luminii, este insa necesara o energie infinita, deci electronul sau orice alta particula nu va capata niciodata viteza luminii, adica nu va trece de orizontul evenimentelor. [/quote]Foarte frumos şi corect raţionamentul!
[quote]Gaura neagra ramane astfel o enigma[/quote]Dacă vom recunoaşte cu toţii că găuri negre nu există, atunci vom scăpa de toate încurcăturile la care duce presupunerea că ar exista asemenea bazaconii care încalcă toate legile Fizicii.
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
Există şi legi care nu pot fi încălcate niciodată: legile de conservare a impulsului, energiei, momentului cinetic, etcetera. Haideţi să căutăm doar asemenea legi!
Pe topicul „Propuneri pentru un nou cod rutier”
Am căutat în forum şi n-am găsit răspunsul, aşa că deschid (încă) un subiect cu o (altă) problemă care mă frământă.
După ce voi lua permisul pentru C şi E, va trebui să aplic semnul începătorului pe camion şi va trebui să merg cu 20 km/h mai puţin în afara localităţilor, chiar dacă am B-ul din 2001. Aşa ar fi normal.
Totuşi, în baza cărui paragraf de lege este normal aşa ceva? Căci în OUG 195 la articolul 50 alineatul 4 scrie [b]vag[/b]: „[i]Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse. [/i]”
Eu pot interpreta că nu am mai puţin de un an practică de conducere, căci conduc din 2001. De asemenea, am mai mult de un an de la obţinerea permisului de conducere (pentru categoria B). Nu-i aşa?
Mai precis, ridicând această problemă, vreau indirect să propun clarificarea acestui aspect (şi a celorlalte, rezultate din problemele ridicate de mine pe acest forum până acum) într-un cod rutier viitor.
Mai faceţi şi voi alte propuneri.
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
O să te cred abia atunci când vei ştii să răspunzi la problema ridicată de Virgil:
[quote="virgil"]Pentru ca electronul sa atinga viteza luminii, este insa necesara o energie infinita, deci electronul sau orice alta particula nu va capata niciodata viteza luminii, adica nu va trece de orizontul evenimentelor. Gaura neagra ramane astfel o enigma[/quote].
Până atunci, toate afirmaţiile despre existenţa găurilor negre sunt nefondate.
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
[quote="Razvan"]Pentru un observator extern, un electron va atinge viteza luminii la suprafaţa găurii negre într-un timp infinit, datorită fenomenului relativist de „dilatare” temporală. Practic observatorul nu va vedea niciodată cum electronul atinge efectiv limita Schwarzschild.[/quote]Toţi observatorii sunt externi găurii negre. Aşadar, niciun observator posibil nu va vedea vreodată materie căzând în interiorul găurii negre (din moment ce oricărei particule îi trebuie timp infinit să ajungă în gaura neagră). Atunci cum se mai poate forma o gaură neagră din moment ce în ea nu cade niciodată materie?
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
[quote="Razvan"]Nu cade materie din punctul de vedere al unui SR exterior.[/quote]Spuneam că nu există altfel de observatori, decât observatori exteriori găurii negre. Cu restul nu putem comunica niciodată, deci putem considera chiar că nu există. Şi chiar dacă ar exista, sunt irelevanţi.
Totuşi, dacă din punctul de vedere al unui observator extern nu cade materie din exterior în gaura neagră, atunci din ce fel de materie s-a format gaura neagră? Nu din materie exterioară?
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
Tu chiar înţelegi aşa ceva? În ce dată va cădea materia dincolo de orizontul găurii negre din moment ce acest eveniment nu are loc niciodată (după timpul nostru)?
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
Răzvan, fii bun şi nu mai schimba „punctul de vedere” ca să putem discuta problemele pe rând. Am stabilit că vorbim (chiar dacă numai deocamdată) doar de punctul nostru de vedere, adică, al observatorului exterior găurii negre.
Deci, din punctul nostru de vedere, cade materia aia în gaura neagră sau nu cade?
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
Ok, mulţumesc pentru că ai acceptat să vorbim deocamdată doar de punctul nostru de vedere.
Să mergem mai departe atunci. Spune-mi acum, tot din punctul nostru de vedere, dacă în gaura neagră nu putem vedea căzând materie din exterior, atunci cum se poate forma gaura neagră (din punctul nostru de vedere)? În ce condiţii apare gaura neagră din moment ce pe ea nu poate cădea substanţă din exterior? Din ce este făcută gaura neagră (din perspectiva observatorului din exterior)?
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
Colapsarea gravitaţională este totuna cu căderea gravitaţională. Dacă pe o gaură neagră nu poate cădea materie, atunci pe gaura neagră nici nu poate colapsa ceva.
Exemplul cu vecinul nu e relevant.
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
Dacă nu putem vedea [b]nicicum[/b] căzând, atunci chiar nu cade! Dacă vecinului tău îi trebuie timp infinit să-şi rupă piciorul (ceea ce este imposibil, de aceea este irelevant exemplul), atunci chiar nu-l vei vedea vreodată cu piciorul rupt.
Dacă [b]oricărei pietre[/b] îi trebuie timp infinit să ajungă la orizontul unei găuri negre, atunci cum e posibil ca vreuna dintre pietre să ajungă dincolo de orizont?
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
[quote="Razvan"]De aceea nu trebuie să analizăm lucrurile doar din sistemul nostru de referinţă. Ajungem la rezultate eronate. [/quote]Care este rezultatul eronat la care am ajuns? Ce este eronat?
Orice sistem de referinţă este bun. Orice sistem de referinţă folosim pentru a înţelege realitatea, nu putem greşi. Altfel încălcăm principiul relativităţii. Aşa că nu încerca din nou să amesteci lucrurile, pentru că şi aşa sunt destul de amestecate.
[quote]Dacă mie îmi trebuie un timp infinit ca să aflu că vecinul şi-a rupt piciorul nu înseamnă că şi vecinul se simte bine-mersi, sănătos, din punctul lui de vedere. [/quote]Dacă (nu doar ţie) ci [b]oricărui observator[/b] din Univers îi trebuie timp infinit ca să afle că vecinul şi-a rupt piciorul, atunci poţi fi sigur că vecinul tău nu şi-a rupt piciorul. Un picior este rupt, prin definiţie, doar dacă [b]există cel puţin un[/b] observator în Univers care poate constata că piciorul acela este rupt. :D
[quote]Ia încearcă să vezi ce se întâmplă din SR-ul unui foton care se îndreaptă spre o gaură neagră (că tot nu are fotonul masă de repaos ca să ne mai încurce şi aia).[/quote]Stai să terminăm întâi clarificarea aspectului cu observatorul exterior gaurii negre. Ţi-am spus mai sus că orice SR trebuie să fie suficient pentru înţelegerea realităţii.
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
[quote="Razvan"]Rezultatul eronat, ca fiind incomplet, este că dacă noi nu putem vedea materia căzînd în gaura neagră, ea nici nu cade. [/quote]Răzvan, aici nu e vorba de „văzut” în sens de senzaţie fiziologică (cum mai crezi de câteva mesaje încoace), ci e vorba de ceva mult mai profund, este vorba despre „văzut” în sensul teoretic al unui experiment mental. Mai precis, este vorba despre văzutul [b]tuturor[/b] observatorilor din Univers [b]care pot comunica între ei[/b].
[quote]Similar, în vechime, alţii credeau la rândul lor, că Pământul stă pe loc şi bolta cerească se învârte în jurul lui. Greşeau ei raţionamentul bazat pe observaţii directe? Nu, pentru ei ăsta era un lucru evident! Aveau însă date incomplete. Dacă ar fi putut analiza situaţia şi dintr-un alt loc îndepărtat, din afara Pământului, ar fi constatat cu totul altceva. [/quote]Nu sunt similare cele două aspecte. Faptul că materia cade în gaura neagră nu poate fi văzut [b]de niciun observator[/b] din Univers [b]care poate comunica cu noi[/b], pe când faptul că Pământul se roteşte putea fi văzut de mulţi observatori care pot comunica cu noi.
[quote]Un observator (cel puţin)[/color] poate fi chiar vecinul în cauză. Şi el constată ceva [color=darkblue]diferit[/color] faţă de alţii care încă n-au aflat acel lucru. [/quote]Mă tem că n-ai înţeles ce înseamnă [b]niciun observator[/b] din Univers. În cazul tău, vecinul se află în gaura neagră şi nu poate comunica cu observatorii din exteriorul găurii negre. Iar observatorii care pot comunica între ei sunt observatorii adevăraţi. Ceilalţi pot fi consideraţi că nici nu există, de fapt.
Pe topicul „GAURILE NEGRE”
[quote="Razvan"]Termenul „văzut” are sensul de a primi informaţie ([b]de orice fel[/b]) de la gaura neagră. [/quote]Perfect, sunt de acord cu acest sens, iar sublinierea pe care am făcut-o îl face echivalent cu sensul teoretic de care ziceam şi eu.
Ok, şi în acest sens mai cade materia în gaura neagră? [b]Când?[/b] Când primim informaţie (de orice fel) de la faptul că materia a căzut în gaura neagră, din moment ce materiei îi trebuie [b]timp infinit[/b] să ajungă în gaura neagră? Ce înseamnă că materia cade sau nu cade în gaura neagră? Ce informaţie primim de la faptul că materia cade în gaura neagră?
[quote]Hai să ne gândim puţin la radiaţia Hawking. [/quote]Altă bazaconie! Uite alba, nu e neagra! E gaură neagră sau nu e? Radiază gaura neagră sau nu radiază? Absoarbe ea [b]orice[/b] datorită gravitaţiei sau are gravitaţia preferinţe şi sunt particule care nu sunt atrase gravitaţional? Vai, dar ce-am zis? Sunt particule care nu sunt atrase gravitaţional? Cum aşa?
[quote]nu intru în amănunte căci asta ar face subiectul unui alt topic[/quote]De acord. Chiar mor de curiozitate să înţeleg(em) amănunţit bazaconia asta de radiaţie Hawking.
[quote]Un altul prin care putem şti dacă în gaura neagră cade materie este să observăm creşterea diametrului acesteia, care este proporţional cu masa sa. [/quote]De unde ştii ce diametru are gaura neagră? Cum măsori diametrul acesteia?
[quote]Cât despre exemplul cu vecinul, să zicem că el comunică cu un alt observator extern şi abia după aceea acel observator comunică şi cu mine. [/quote]Dacă comunică cu acel observator extern, atunci [b]poate[/b] comunica şi cu tine. Când vei înţelege asta îţi vei răspunde la toate întrebările puse şi vom putea clarifica mai bine ce înseamnă că materia cade în gaura neagră.
Pe topicul „Legal .....sau ..... ilegal ? ”
[quote author=danucu1 link=topic=3527.msg31192#msg31192 date=1315309126]
pana la urma tot nu se stie un rasp corect daca e ilegal sa conduci cele 2/3 ore.cand vom afla un rasp?? :)
[/quote]Şi iată că, în sfârşit, s-a terminat cu bâlciul şi avem un [url=http://www.soferii.ro/Forum/index.php?topic=4479.msg31247#msg31247]răspuns oficial de la ARR[/url] prin care suntem informaţi că „[i]Legislaţia se aplică în conformitate cu definiţiile stabilite în fiecare act normativ în parte, [b]cele din dicţionar neavând relevanţă dacă o noţiune este definită în lege[/b] (art. 4 lit. k din Regulamentul CE 561/2006 în exemplul dvs.).[/i]” (am subliniat ceea ce am considerat foarte important). Asta înseamnă că DEX-ul nu are nicio relevanţă aici şi că [b]putem conduce mai mult 10 ore[/b] într-un interval de 24 de ore consecutive!
Pe topicul „Legal .....sau ..... ilegal ?”
[quote author=mario@bandit link=topic=3527.msg31255#msg31255 date=1315429471]Am reformulat intrebarea si am trimis email la ARR !!![/quote]Dacă tot mai sunt nedumeriri, eu cred că ar trebui trimisă o întrebare mai clară, de exemplu, întrebarea:
-[b]Se poate conduce mai mult de 10 ore (neconsecutive) într-un interval de 24 de ore consecutive?[/b]
Un răspuns de genul „da/nu” clarifică totul pentru cei care încă tot nu au înţeles cum stă treaba.
Pe topicul „Putem conduce mai mult de 10 ore neconsecutive într-un interval de 24 de ore?”
Consider că acest sondaj este cel mai relevant pentru dilema noastră privind programul zilnic de condus şi consider că am reuşit să pun o întrebare cât de cât clară pe această chestiune.
Vă rog să votaţi cât mai mulţi! Am permis şi opţiunea de schimbare a votului, pentru că oamenii au dreptul să se mai şi răzgândească.
Mulţumesc!
Pe topicul „Re: Putem conduce mai mult de 10 ore neconsecutive într-un interval de 24 de ore?”
Corect! Mersi, Mihai! Aşa am votat şi eu.
Pe topicul „Putem conduce mai mult de 10 ore neconsecutive într-un interval de 24 de ore?”
[b]Dacă nu este legal, atunci înseamnă că nu putem[/b] conduce, indiferent cât de practic sau de optim ar fi!
Deci, înţeleg că tu ai votat cu NU. Mulţumesc pentru vot!
Pe topicul „Cod al forumistului”
Vă supun atenţiei şi un excelent „[url=http://cercetare.forumgratuit.ro/t164-propuneri#7592]Cod al forumistului[/url]” propus de scumpul nostru coforumist Eugen:
[quote="eugen"]Am schitat grosier cateva principii, recomandari care ar putea contribui la un eventual "Cod al forumistului".
Sper sa nu ranesc sau sa nu jignesc pe nimeni. Intr-o familie echilibrata, din cand in cand unele lucruri trebuie spuse, spre binele tuturor:
1-Candidatul la inscriere pe forum ,inainte de inscriere,este recomandabil:
- sa studieze bine domeniul forumului.
- sa se intrebe daca doreste cu adevarat sa sprijine acest forum.
- sa se intrebe : ce vreau sa fac pe forum:munca de echipa, cercetare sau barfa, bruiaj, individualism ?
2- Modul de postare trebuie sa exprime respect pentru
forum ca platforma, forumisti, cititori, etc.
3-Forumistul trebuie sa fie preocupat in expunere de un subiect concret si nu de persoana altui forumist, indiferent daca este de acord sau nu cu acesta.
4-Se recomanda neutilizarea expresiilor de genul: "Esti asa si pe dincolo..."
5-Cand apar opinii divergente asupra unui subiect, sunt normale argumentarile. Nu se recomanda si nu se doreste metoda "Celui mai tare-n clanta".
6-Se interzice utilizarea expresiilor deplasate, jignitoare, pornografice.
7-Modul de exprimare sa fie cat mai concis. Se admit detalieri unde este cazul.
8-Forumistul sa se gandeasca sa expuna cat mai calitativ,
evitand ocuparea spatiului cu comentarii lipsite de valoare.
9-Inainte de a posta, forumistul sa se intrebe ce efect poate avea articolul: aduce o clarificare, aduce o incurajare, este complementar altor subiecte, are potential de "scandal"?
10-Pentru ridicarea calitatii cercetarii voluntare pe forum,
este recomandabila evitarea "datului cu parerea", atunci cand nu exista o aprofundare a subiectului, un studiu preliminar.
11- Se recomanda o atitudine de echipa, de lucru si nu de somaj, de speculare a muncii celorlalti prin a vana, a sta la panda, etc.
12-Trebuie pastrata modestia si ingaduinta, asa incat cei care nu au apucat sa studieze mai mult un subiect sau nu au afinitati cu acel subiect sa nu fie categorisiti cu epitete jignitoare (oi, pisoi, maimute,eunuci,lenesi, etc).
13-Se considera deplasat spiritul elitist, de mandrie nejustificata.
14-Se recomanda un spirit de dialog deschis, nu de monolog.
15-Nici un forumist sa nu foloseasca inteligenta sau celebritatea proprie pentru a acoperi atitudini personale nepotrivite .
16-Este nepotrivita manipularea altor forumisti pentru a crea un pol de opinie.
17-Forumistul care nu e sigur de o informatie sa precizeze aceasta si sa nu o difuzeze ca pe o certitudine, evitand inducerea in eroare.
18-Forumistul da dovada de caracter cand foloseste expresii de genul:
"Multumesc!; Imi cer scuze!; Te apreciez!; Te incurajez sa perseverezi! Aici sunt depasit, ma puteti ajuta?", etc
Lista e deschisa. Si e doar o propunere.
Multumesc!
[/quote]
Pe topicul „CONTESTATIE !!!!”
Dragii mei, părerea mea este că un moderator trebuie foarte rar să-şi justifice acţiunile, pentru că el nu a fost ales moderator doar aşa de florile mărului.
De asemenea, mai cred că pe un forum atât de activ ar trebui ca [b]moderatorii să şteargă[/b] în mod indiscutabil de prin posturi cuvintele jignitoare la adresa oricui şi să nu permită dezvoltarea posturilor în care utilizatorii se ceartă.
În fine, sunt convins că fiecare utilizator [b]crede că face un bine[/b] în felul său şi că nimeni de pe Pământ nu greşeşte într-un asemenea hal încât să i de dea în cap. Bucuraţi-vă de ceea ce avem, bucuraţi-vă că acest forum este atât de bine folosit de oameni deosebiţi, cu zeci de ani experienţă.
Vă mulţumesc!
Pe topicul „INTREBARI, privind ,, Teoria Pamantului plat''”
[quote="meteor"]de ce nu apare raspunsul din ce cauza in america e noapte iar la noi ziua, cine stie cind va fi......[/quote]Sandokhan nu ştie să răspundă scurt şi la obiect la asemenea întrebări (complicate pentru o teorie a Pământului plat, dar banale pentru teoria Pământului rotund).
Pe topicul „Triunghiul Bermudelor”
Sunt de acord cu ideea că în triunghiul Bermudelor apar bule de gaz care micşorează flotabilitatea. În plus, consider că [b]bulele de gaz explică şi anomaliile magnetice[/b], căci în opinia mea [url=http://abelcavasi.blogspot.com/2011/09/in-materialul-anterior-am-aratat-ca.html]un ansamblu mare de corpuri în mişcare produce câmp magnetic[/url].
Pe topicul „propuneri ...”
Bun, şi ce putem face mai mult decât facem? Ai vreo propunere realistă, care să ţină seama şi de limitele noastre?
Pe topicul „propuneri ...”
[quote="mm"]Nu-mi permit sa dau sfaturi, odata, din respect [/quote]Respectul trebuie manifestat altfel, prin a nu jigni întreaga comunitate a acestui forum, numindu-l „băşcălie” sau „satiră”. Dacă dai sfaturi nu jigneşti mai mult decât dacă ne faci comedianţi.
[quote]al doilea, pentru ca fiecare manager isi elaboreaza politica in functie de "n" factori subiectivi si obiectivi in centrul carora este motor [/quote]Aceşti „n” factori pot include şi propunerile tale, fără să dai peste cap planurile managerului.
[quote]al treilea, pentru ca am o viziune proprie dar neobligatorie pentru altii. [/quote]Propunerile tale pot fi menţionate liniştit fără să fie considerate obligatorii. Pur şi simplu, dacă sunt realiste sunt adoptate, iar dacă nu, nu.
[quote]Propunerea deja am facut-o, la modul cel mai serios; consider ca [b]acest forum[/b] are extraordinare valente poetico-satirice, nefructificate insa. [/quote]De ce neapărat ai această părere despre [b]acest forum[/b] (sublinierea din citat îmi aparţine). Ce are acest forum atât de rău în el şi nu au altele?
[quote]nu vad rostul demolatorilor in cadrul unei activitati constructive. Activitate constructiva bazata pe colaborare, completare reciproca, etc. [/quote]Şi tu crezi că noi încurajăm demolatorii? Înseamnă că n-ai înţeles [b]esenţa libertăţii[/b]. Dragul meu, Mircea, aici noi încurajăm [b]libertatea[/b] de exprimare şi o vom încuraja în veci, indiferent cum va fi înţeleasă această atitudine.
[quote]In principal, de asemeni, consider (si) ca selectia userilor sau selectia postarilor este o conditie sinequanon in asigurarea vreunui succes.
[/quote]Înţeleg că tu ai vrea să interzicem unor utilizatori să se înregistreze. Păi, există zone (serioase) ale forumului în care nu are acces oricine, în care nu poate posta oricine. Mai mult, există [url=http://cercetare.forumgratuit.ro/c9-forumuri-personale]zone ale forumului în care poţi vorbi doar cu cine vrei[/url]! Unde ai mai văzut aşa ceva? Şi ce putem face mai mult de atât? Chiar suntem atât de josnici încât să ne faci comedianţi?
Pe topicul „propuneri ...”
[quote="gafiteanu"]Ce mai propun eu...Sa nu devina prea stufos forumul. [/quote]Se pot ascunde elementele structurii, dar mă tem că asta nu ajută la nimic. Având loc destul pentru subiecte, nu cred că trebuie să ne facem asemenea griji.
[quote]Iar Abel Cavasi sa faca un topic select, in care sa adune selectiv, doar ceea ce a gasit mai serios si valoros din tot, indicand locul. Un fel de "revista a presei", a forumului. [/quote]Ideea este excelentă. Iar ceva de genul există în locuri precum „[url=http://cercetare.forumgratuit.ro/f56-definiii-in-fizica]Definiţii în Fizică[/url]” sau „[url=http://cercetare.forumgratuit.ro/f55-certitudini-in-fizica]Certitudini în Fizică[/url]”. Din păcate, mă tem că nu pot aprecia de unul singur ceea ce consideraţi voi valoros, aşa că va trebui să vă exprimaţi cu îndrăzneală opiniile.
[quote]Si altii pot face propuneri prin P.M.[/quote]Nu ştiu de ce ar trebui să ne ascundem prin mesaje private. Nu cred că avem nimic de ascuns şi nu trebuie să ne fie ruşine de dorinţa noastră de a îmbunătăţi ceva la forum, indiferent cât de imperfectă pare ea la prima vedere.
Pe topicul „propuneri ...”
Iată, atunci, un fel de „[url=http://cercetare.forumgratuit.ro/c10-revista-presei]Revista presei[/url]”. Aştept alte propuneri care să concretizeze şi mai mult ideea. Mulţumesc!
Pe topicul „propuneri ...”
Ok, am rezolvat cu permisiunile. Nu poate posta nimeni acolo nimic, cui excepţia mea şi a ta. Să vedem acum exemple de conţinut ce ar trebui să apară acolo. Poziţia ţi se pare bună?
Pe topicul „propuneri ...”
[quote="gafiteanu"]Sa existe o filmoteca-arhiva in care sa avem numeroase filme de referinta, pe domeniu. [/quote]Din păcate, singura soluţie, şi cea mai rezonabilă, pentru a realiza aceasta este un spaţiu pe forum în care să publicaţi doar lincuri către youtube, către un canal de pe youtube în care aţi publicat voi filmuleţele la care te referi sau către un canal în care sunt gata publicate deja asemenea filme. Noi nu avem asemenea spaţiu pe sait (avem doar vreo 20 de mega, ceea ce este ridicol de puţin), dar avem spaţiu nelimitat pentru text, de aceea ne putem orienta doar spre ceea ce putem face cu textul.
Pe topicul „propuneri ...”
[quote="mm"]Unde ai citit tu cuvantul comediant in spusele mele? [/quote]Sincer, nu înţeleg ce e cu tine, mm. E chiar aşa mare distanţă între satiră şi comediant, încât să spui că te-am atacat? Ei vezi, cam aşa interpretezi toate lucrurile. Şi, crede-mă, nu am timp să-ţi explic cu lux de amănunte unde greşeşti, mai ales că după fiecare replică de-a mea tu faci din ţânţar armăsar.
[quote="gafiteanu"]Inteleg Abel Cavasi, asta-i. Incearca sa vorbesti prin zona la Baia Mare cu administratorul unei retele, ing Petre Mitru, poate stie vreo solutie.[/quote]Sincer, nu am nevoie de complicaţii de acest gen prin care am putea încălca politicile impuse de instituţia Forumgratuit care ne găzduieşte. Eu zic să ne mulţumim cu ce putem face pe acest forum, căci putem face destule.
Pe topicul „Teorema de recurenţă a formulelor lui Frenet”
Ştiu că fiecare dintre voi sunteţi ocupaţi cu o mulţime de probleme interesante, dar aş dori totuşi să-mi răspundeţi, dacă puteţi, la două întrebări importante legate de această teoremă care mi se pare cam nebăgată în seamă:
-1). Este ea corectă? Este, deci, bine formulată şi bine demonstrată?
-2). Ce fel de consecinţe credeţi că are ea pentru Fizică? Are ea vreo consecinţă valoroasă, revoluţionară?
Vă mulţumesc mult pentru efortul de a-mi răspunde!
Pe topicul „Teorema de recurenţă a formulelor lui Frenet”
Dat fiind faptul că problema scrierii în LaTeX [url=http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=82.msg743#msg743]este deja rezolvată[/url] şi pe acest forum, daţi-mi voie să postez şi aici, într-un topic [url=http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,76.msg5883.html#msg5883]separat[/url], teorema de recurenţă a formulelor lui Frenet pentru a vă fi supusă atenţiei.
Studiind [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Frenet-Serret_formulas]formulele lui Frenet[/url] am ajuns la concluzia că acestea sunt recursive. Mai precis, folosind forma trigonometrică a formulelor lui Frenet (formă despre care puteţi găsi amănunte plictisitoare [url=http://abelcavasi.blogspot.com/2008/02/teorema-de-recuren-formulelor-lui.html]pe blogul meu[/url]), am demonstrat următoarea
[b]Teoremă[/b]. Dacă există un triedru drept de ordinul [i]n[/i] [tex]{\large{(\vec{T}_{n},\;\vec{N}_{n},\;\vec{B}_{n})}}[/tex] care satisface formulele lui Frenet de ordinul [i]n[/i] scrise sub forma trigonometrică
[tex]{\large{\left\{\dot{{\vec{T}}}_{n}=\omega_{n}\sin\theta_{n}\vec{N}_{n}\\\dot{{\vec{N}}}_{n}=\omega_{n}(-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n})\\\dot{{\vec{B}}}_{n}=-\omega_{n}\cos\theta_{n}\vec{N}_{n}\right.}}[/tex] ,
atunci există încă un triedru drept de ordinul [i]n+1[/i]
[tex]{\large{\left\{{\vec{T}}_{n+1}=\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}+\sin\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{N}}_{n+1}=-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{B}}_{n+1}=-\vec{N}_{n}\right.}}[/tex]
care satisface, la rândul său, formulele lui Frenet de ordinul [i]n+1[/i] scrise sub forma trigonometrică
[tex]{\large{\left\{{\dot{\vec{T}}}_{n+1}={\omega}_{n+1}\sin\theta_{n+1}{\vec{N}}_{n+1}\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}={\omega}_{n+1}(-\sin\theta_{n+1}{\vec{T}}_{n+1}+\cos\theta_{n+1}{\vec{B}}_{n+1})\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\omega_{n+1}\cos\theta_{n+1}{\vec{N}}_{n+1}\right.}}[/tex] ,
,
unde [tex]{\large{\theta_{n+1}=\arctan\frac{\dot{\theta}_{n}}{\omega_{n}}}}[/tex] si [tex]{\large{\omega_{n+1}=\sqrt{{\dot{\theta}_{n}}^{2}+\omega_{n}^{2}}}}[/tex] .
[i]Demonstratie[/i]: Din relaţiile
[tex]{\large{\theta_{n+1}=\arctan\frac{\dot{\theta}_{n}}{\omega_{n}}}}[/tex] si [tex]{\large{\omega_{n+1}=\sqrt{{\dot{\theta}_{n}}^{2}+\omega_{n}^{2}}}}[/tex]
avem că
[tex]{\large{\sin\theta_{n+1}=\frac{\tan\theta_{n+1}}{\sqrt{1+\tan ^{2}\theta_{n+1}}}=\frac{\frac{\dot{\theta}_{n}}{\omega_{n}}}{\sqrt{1+\frac{{\dot{\theta}}^{2}}{\omega_{n}^{2}}}}=\frac{\dot{\theta}_{n}}{\sqrt{\omega_{n}^{2}+{\dot{\theta}_{n}}^{2}}}=\frac{\dot{\theta}_{n}}{\omega_{n+1}}}}[/tex] ,
deci [tex]{\large{\dot{\theta}_{n}=\omega_{n+1}\sin\theta_{n+1}}}[/tex] .
Mai avem [tex]{\large{\cos\theta_{n+1}=\sqrt{1-\sin ^{2}\theta_{n+1}}=\sqrt{1-\frac{{\dot{\theta}_{n}}^{2}}{\omega_{n}^{2}+{\dot{\theta}_{n}}^{2}}}=\frac{\omega_{n}}{\omega_{n+1}}}}[/tex] ,
de unde [tex]{\large{\omega_{n}=\omega_{n+1}\cos\theta_{n+1}}}[/tex] .
Derivăm acum versorii triedrului drept de ordinul [i]n+1[/i]
[tex]{\large{\left\{{\vec{T}}_{n+1}=\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}+\sin\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{N}}_{n+1}=-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n}
\\{\vec{B}}_{n+1}=-\vec{N}_{n}\right.}}[/tex]
şi obţinem
[tex]{\large{\left\{{\dot{\vec{T}}}_{n+1}=-\dot{\theta}_{n}\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta\dot{\vec{T}}_{n}+\dot{\theta}_{n}\cos\theta_{n}\vec{B}_{n}+\sin\theta_{n}\dot{\vec{B}}_{n}\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}=-\dot{\theta}_{n}\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}-\sin\theta_{n}\dot{\vec{T}}_{n}-\dot{\theta}_{n}\sin\theta_{n}\vec{B}_{n}+\cos\theta_{n}\dot{\vec{B}}_{n}\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\dot{\vec{N}}_{n}=-\omega_{n}(-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n})\right.}}[/tex] .
Înlocuind [tex]{\large{\dot{\vec{T}}_{n}=\omega_{n}\sin\theta_{n}\vec{N}_{n}}}[/tex] si [tex]{\large{\dot{\vec{B}}_{n}=-\omega_{n}\cos\theta_{n}\vec{N}_{n}}}[/tex] , obţinem
[tex]{\large{\left\{{\dot{\vec{T}}}_{n+1}=\dot{\theta}_{n}(-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n})\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}=-\dot{\theta}_{n}(\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}+\sin\theta_{n}\vec{B}_{n})-\omega_{n}\vec{N}_{n}\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\dot{\vec{N}}_{n}=-\omega_{n}(-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n})\right.}}[/tex] .
Dar ştim că, din definiţia versorilor de ordin superior, avem
[tex]{\large{\left\{{\vec{T}}_{n+1}=\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}+\sin\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{N}}_{n+1}=-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{B}}_{n+1}=-\vec{N}_{n}\right.}}[/tex] ,
deci
[tex]{\large{\left\{{\dot{\vec{T}}}_{n+1}=\dot{\theta}_{n}\vec{N}_{n+1}\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}=-\dot{\theta}_{n}\vec{T}_{n+1}+\omega_{n}\vec{B}_{n+1}\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\dot{\vec{N}}_{n}=-\omega_{n}\vec{N}_{n+1}\right.}}[/tex] .
Cum [tex]{\large{\dot{\theta}_{n}=\omega_{n+1}\sin\theta_{n+1}}}[/tex] si [tex]{\large{\omega_{n}=\omega_{n+1}\cos\theta_{n+1}}}[/tex] , rezultă în final
[tex]{\large{\left\{\\{\dot{\vec{T}}}_{n+1}={\omega}_{n+1}\sin\theta_{n+1}{\vec{N}}_{n+1}\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}={\omega}_{n+1}(-\sin\theta_{n+1}{\vec{T}}_{n+1}+\cos\theta_{n+1}{\vec{B}}_{n+1})\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\omega_{n+1}\cos\theta_{n+1}{\vec{N}}_{n+1}\right.}}[/tex] ,
ceea ce trebuia demonstrat.
Descoperirea "live" a acestei teoreme de recurenţă, precum şi o mulţime de consecinţe ale teoremei pot fi găsite pe forumul de astronomie în topicul "[url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1322]Formulele lui Frenet generale[/url]".
Ştiu că fiecare dintre voi sunteţi ocupaţi cu o mulţime de probleme interesante, dar aş dori totuşi să-mi răspundeţi, dacă puteţi, la două întrebări importante legate de această teoremă care mi se pare cam nebăgată în seamă:
-1). Este ea corectă? Este, deci, bine formulată şi bine demonstrată?
-2). Ce fel de consecinţe credeţi că are ea pentru Fizică? Are ea vreo consecinţă valoroasă, revoluţionară?
Vă mulţumesc mult pentru efortul de a-mi răspunde!
Pe topicul „Teorema de recurenţă a formulelor lui Frenet”
Studiind [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Frenet-Serret_formulas]formulele lui Frenet[/url] am ajuns la concluzia că acestea sunt recursive. Mai precis, folosind forma trigonometrică a formulelor lui Frenet (formă despre care puteţi găsi amănunte plictisitoare [url=http://abelcavasi.blogspot.com/2008/02/teorema-de-recuren-formulelor-lui.html]pe blogul meu[/url]), am demonstrat următoarea
[b]Teoremă[/b]. Dacă există un triedru drept de ordinul [i]n[/i] [eq]{\large{(\vec{T}_{n},\;\vec{N}_{n},\;\vec{B}_{n})}}[/eq] care satisface formulele lui Frenet de ordinul [i]n[/i] scrise sub forma trigonometrică
[eq]{\large{\left\{\dot{{\vec{T}}}_{n}=\omega_{n}\sin\theta_{n}\vec{N}_{n}\\\dot{{\vec{N}}}_{n}=\omega_{n}(-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n})\\\dot{{\vec{B}}}_{n}=-\omega_{n}\cos\theta_{n}\vec{N}_{n}\right.}}[/eq] ,
atunci există încă un triedru drept de ordinul [i]n+1[/i]
[eq]{\large{\left\{{\vec{T}}_{n+1}=\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}+\sin\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{N}}_{n+1}=-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{B}}_{n+1}=-\vec{N}_{n}\right.}}[/eq]
care satisface, la rândul său, formulele lui Frenet de ordinul [i]n+1[/i] scrise sub forma trigonometrică
[eq]{\large{\left\{{\dot{\vec{T}}}_{n+1}={\omega}_{n+1}\sin\theta_{n+1}{\vec{N}}_{n+1}\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}={\omega}_{n+1}(-\sin\theta_{n+1}{\vec{T}}_{n+1}+\cos\theta_{n+1}{\vec{B}}_{n+1})\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\omega_{n+1}\cos\theta_{n+1}{\vec{N}}_{n+1}\right.}}[/eq] ,
,
unde [eq]{\large{\theta_{n+1}=\arctan\frac{\dot{\theta}_{n}}{\omega_{n}}}}[/eq] si [eq]{\large{\omega_{n+1}=\sqrt{{\dot{\theta}_{n}}^{2}+\omega_{n}^{2}}}}[/eq] .
[i]Demonstratie[/i]: Din relaţiile
[eq]{\large{\theta_{n+1}=\arctan\frac{\dot{\theta}_{n}}{\omega_{n}}}}[/eq] si [eq]{\large{\omega_{n+1}=\sqrt{{\dot{\theta}_{n}}^{2}+\omega_{n}^{2}}}}[/eq]
avem că
[eq]{\large{\sin\theta_{n+1}=\frac{\tan\theta_{n+1}}{\sqrt{1+\tan ^{2}\theta_{n+1}}}=\frac{\frac{\dot{\theta}_{n}}{\omega_{n}}}{\sqrt{1+\frac{{\dot{\theta}}^{2}}{\omega_{n}^{2}}}}=\frac{\dot{\theta}_{n}}{\sqrt{\omega_{n}^{2}+{\dot{\theta}_{n}}^{2}}}=\frac{\dot{\theta}_{n}}{\omega_{n+1}}}}[/eq] ,
deci [eq]{\large{\dot{\theta}_{n}=\omega_{n+1}\sin\theta_{n+1}}}[/eq] .
Mai avem [eq]{\large{\cos\theta_{n+1}=\sqrt{1-\sin ^{2}\theta_{n+1}}=\sqrt{1-\frac{{\dot{\theta}_{n}}^{2}}{\omega_{n}^{2}+{\dot{\theta}_{n}}^{2}}}=\frac{\omega_{n}}{\omega_{n+1}}}}[/eq] ,
de unde [eq]{\large{\omega_{n}=\omega_{n+1}\cos\theta_{n+1}}}[/eq] .
Derivăm acum versorii triedrului drept de ordinul [i]n+1[/i]
[eq]{\large{\left\{{\vec{T}}_{n+1}=\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}+\sin\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{N}}_{n+1}=-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n}
\\{\vec{B}}_{n+1}=-\vec{N}_{n}\right.}}[/eq]
şi obţinem
[eq]{\large{\left\{{\dot{\vec{T}}}_{n+1}=-\dot{\theta}_{n}\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta\dot{\vec{T}}_{n}+\dot{\theta}_{n}\cos\theta_{n}\vec{B}_{n}+\sin\theta_{n}\dot{\vec{B}}_{n}\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}=-\dot{\theta}_{n}\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}-\sin\theta_{n}\dot{\vec{T}}_{n}-\dot{\theta}_{n}\sin\theta_{n}\vec{B}_{n}+\cos\theta_{n}\dot{\vec{B}}_{n}\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\dot{\vec{N}}_{n}=-\omega_{n}(-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n})\right.}}[/eq] .
Înlocuind [eq]{\large{\dot{\vec{T}}_{n}=\omega_{n}\sin\theta_{n}\vec{N}_{n}}}[/eq] si [eq]{\large{\dot{\vec{B}}_{n}=-\omega_{n}\cos\theta_{n}\vec{N}_{n}}}[/eq] , obţinem
[eq]{\large{\left\{{\dot{\vec{T}}}_{n+1}=\dot{\theta}_{n}(-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n})\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}=-\dot{\theta}_{n}(\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}+\sin\theta_{n}\vec{B}_{n})-\omega_{n}\vec{N}_{n}\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\dot{\vec{N}}_{n}=-\omega_{n}(-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n})\right.}}[/eq] .
Dar ştim că, din definiţia versorilor de ordin superior, avem
[eq]{\large{\left\{{\vec{T}}_{n+1}=\cos\theta_{n}\vec{T}_{n}+\sin\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{N}}_{n+1}=-\sin\theta_{n}\vec{T}_{n}+\cos\theta_{n}\vec{B}_{n}\\{\vec{B}}_{n+1}=-\vec{N}_{n}\right.}}[/eq] ,
deci
[eq]{\large{\left\{{\dot{\vec{T}}}_{n+1}=\dot{\theta}_{n}\vec{N}_{n+1}\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}=-\dot{\theta}_{n}\vec{T}_{n+1}+\omega_{n}\vec{B}_{n+1}\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\dot{\vec{N}}_{n}=-\omega_{n}\vec{N}_{n+1}\right.}}[/eq] .
Cum [eq]{\large{\dot{\theta}_{n}=\omega_{n+1}\sin\theta_{n+1}}}[/eq] si [eq]{\large{\omega_{n}=\omega_{n+1}\cos\theta_{n+1}}}[/eq] , rezultă în final
[eq]{\large{\left\{\\{\dot{\vec{T}}}_{n+1}={\omega}_{n+1}\sin\theta_{n+1}{\vec{N}}_{n+1}\\{\dot{\vec{N}}}_{n+1}={\omega}_{n+1}(-\sin\theta_{n+1}{\vec{T}}_{n+1}+\cos\theta_{n+1}{\vec{B}}_{n+1})\\{\dot{\vec{B}}}_{n+1}=-\omega_{n+1}\cos\theta_{n+1}{\vec{N}}_{n+1}\right.}}[/eq] ,
ceea ce trebuia demonstrat.
Descoperirea "live" a acestei teoreme de recurenţă, precum şi o mulţime de consecinţe ale teoremei pot fi găsite pe forumul de astronomie în topicul "[url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1322]Formulele lui Frenet generale[/url]".
Ştiu că fiecare dintre voi sunteţi ocupaţi cu o mulţime de probleme interesante, dar aş dori totuşi să-mi răspundeţi, dacă puteţi, la două întrebări importante legate de această teoremă care mi se pare cam nebăgată în seamă:
-1). Este ea corectă? Este, deci, bine formulată şi bine demonstrată?
-2). Ce fel de consecinţe credeţi că are ea pentru Fizică? Are ea vreo consecinţă valoroasă, revoluţionară?
Vă mulţumesc mult pentru efortul de a-mi răspunde!
Pe topicul „Teorema de recurenţă a formulelor lui Frenet”
Mulţumesc pentru răspunsul tău prompt şi interesant, Dane! Dar ce te face să crezi că nu cunosc valoarea acestei descoperiri?
Pe topicul „Despre lucrarea lui WoodyCAD”
Dane, cum defineşti tu termenul de „macroelicoidă”? Ce este o macroelicoidă?
Postări populare
-
Imaginaţi-vă două drepte coplanare şi concurente. Dacă unghiul dintre ele nu este un unghi drept, atunci proiecţia unei drepte pe cealaltă...
-
Se ştie că dacă lăsăm împreună două sisteme cu temperaturi diferite, atunci cele două sisteme vor interacţiona în mod ineluctabil cel puţin ...
-
P e forumuri în luna august 2010 Pe topicul „ Unificarea câmpurilor ” [quote="gheorghe adrian"]Pe noi insa ne intereseaza ai...
-
Problema eterului Problema eterului În a doua jumătate a secolului trecut, pe baza unor calcule matematice de o rară frumuseţe, fizicia...
-
Majoritatea oamenilor consideră că răspunsul la această întrebare a fost deja dat: Dumnezeu a creat Universul. Pentru aceştia, Dumnezeu este...
-
Pe forumuri în săptămâna 19.04.2010-25.04.2010 Pe topicul „ Vulcanul Eyjafjallajokull ” Superbe probleme pui, mm şi cred că merită să găsim ...
-
Pe topicul „ Energia cinetică în cădere spre o gaură neagră ” Dacă tot e să scoatem în evidenţă pseudoştiinţa cu atâta zel pe aici, atu...
-
Oare chiar este adevărat acest lucru pe care îl repet atât de des? Oare chiar este adevărat că oamenii sunt extrem de valoroși? Care oameni?...
-
După niște peripeții în care am primit vestea tristă de la elefant.ro că stocul s-a epuizat, azi am primit, în sfârșit, cartea impresionantă...
-
În această lucrare prezint cititorilor într-o manieră simplă un procedeu care permite calcularea sumelor de forma altfel decât apelând la ...
Arhivă blog
-
►
2023
(15)
- ► septembrie (2)
-
►
2022
(13)
- ► septembrie (2)
-
►
2021
(20)
- ► septembrie (3)
-
►
2016
(19)
- ► septembrie (2)
-
►
2013
(48)
- ► septembrie (3)
-
►
2012
(56)
- ► septembrie (7)
-
►
2010
(99)
- ► septembrie (17)
-
►
2009
(32)
- ► septembrie (3)
-
►
2008
(25)
- ► septembrie (1)
Etichete
- Cercetări (114)
- Fizică elicoidală (87)
- Pe forumuri (86)
- Rezultate (75)
- Diverse (52)
- Fundamente (52)
- Noţiuni noi (28)
- Filosofie (24)
- Formulele lui Frenet (23)
- Întrebări (23)
- Articles in English (21)
- Ipoteze (21)
- Principiul inerţiei (19)
- Definiţii (18)
- Impuls (18)
- Torsiune (18)
- Elice (17)
- Lancretian (17)
- Curbură (16)
- Postulate (16)
- Câmp gravitaţional (15)
- Axiomatizare (14)
- Curbă închisă (14)
- Câmp magnetic (11)
- Personal (11)
- Teorema de recurenţă (11)
- Traiectorie (11)
- Baricentru (9)
- Principiul echivalenţei (9)
- Stabilitate (9)
- Articole publicate în revista „Evrika” (8)
- Darbuzian (8)
- Găuri negre (8)
- Matematică (8)
- Punct fizic (8)
- Aproximare (7)
- Corp solid (7)
- Dreaptă (7)
- Probleme (7)
- Termodinamică (7)
- Viteza medie (7)
- Anomalia Pioneer (6)
- Foton (6)
- Impuls volumic (6)
- Informație (6)
- Materializare (6)
- Maxima (6)
- Observator (6)
- Precesia (6)
- Valoarea oamenilor (6)
- Câmp vectorial (5)
- Discrepanţa dintre bogaţi şi săraci (5)
- Dreapta caracteristică (5)
- Fizica cuantică (5)
- Gravitație (5)
- Imposibilitatea repausului (5)
- Moment cinetic (5)
- Principiul relativității (5)
- Teoria relativităţii (5)
- Turbulenţa (5)
- Viteză (5)
- Ciocnire (4)
- Experimente (4)
- Mișcare elicoidală (4)
- Număr complex (4)
- Rezonanță (4)
- Satelizare (4)
- Big Bang (3)
- Componentele elicoidale (3)
- Darbuzor (3)
- Dicționar (3)
- Dimensiuni (3)
- Elicea închisă (3)
- Forţe (3)
- Fulger (3)
- Interferența (3)
- Masă (3)
- Plan de masă (3)
- Pseudoştiinţă (3)
- Rază etalon (3)
- Reper (3)
- Sarcină electrică (3)
- Stări de agregare (3)
- Teoria corpusculară (3)
- Torsiune complexă (3)
- Viteză volumică (3)
- Axa curbei (2)
- Calculator (2)
- Clasificare (2)
- Conspiraţie (2)
- Energie (2)
- Faza lichidă (2)
- Frecare (2)
- Galaxii (2)
- Lagrangean (2)
- Logică (2)
- Luxon (2)
- Materia întunecată (2)
- Moartea termică (2)
- Modelare (2)
- Ordine (2)
- Particule (2)
- Substanță (2)
- Transformările Lorentz (2)
- Triedrul lui Frenet de ordinul al doilea (2)
- Undă de probabilitate (2)
- Vectori (2)
- Viteza luminii (2)
- generalized helix (2)
- Amplitudine (1)
- Antimaterie (1)
- Apelul la autoritate (1)
- Asteroizi (1)
- Axa diavolului (1)
- Bobină (1)
- Curbură complexă (1)
- Curent electric (1)
- Câmp (1)
- Cărți (1)
- Democrația prin internet (1)
- Echilibru (1)
- Elice circulară (1)
- Elice perfectă (1)
- Forța de frecare (1)
- Forțe longitudinale (1)
- Forțe transversale (1)
- Inelon (1)
- Jet (1)
- Jgheabul lui AdiJapan (1)
- Kepler (1)
- Lecturi (1)
- Linii de câmp (1)
- Lucru (1)
- Lumină (1)
- Mannheim pair (1)
- Masă imaginară (1)
- Materie condensată (1)
- Matrice (1)
- Mister (1)
- Numere prime (1)
- O lume mai bună (1)
- Paradox (1)
- Particule elementare (1)
- Pas (1)
- Poezii (1)
- Principiul măsurabilității (1)
- Radiație (1)
- Rază complexă (1)
- Serie Fourier (1)
- Simulare (1)
- Tornadă (1)
- Transformări (1)
- Univers (1)
- Viteza de rotație minimă (1)
- Viteză aparentă (1)
- Viteză de scăpare (1)
- Viteză reală (1)
- exponențiala (1)
- matricea Frenet (1)
- publicare (1)