Ce părere aveţi despre un asemenea postulat? Este posibil ca orice corp din Univers să se deplaseze cu viteza luminii în vid?
Şi, înainte de a începe dezbaterea, nu uitaţi că este vorba despre mişcarea centrului de masă al corpurilor. Şi nu uitaţi că poziţia acestui centru de masă nu poate fi constatată experimental. Sau se poate constata experimental poziţia centrului de masă? Dacă nu se poate, atunci de ce să nu o postulăm noi?
Ce am câştiga noi dacă am accepta acest postulat? Am câştiga, de exemplu, explicaţia masei corpurilor, prin interpretarea masei ca fiind datorată energiei de mişcare a corpului (caz în care ar trebui eliminată noţiunea de „repaus” din Fizică). De asemenea, am mai câştiga o simplitate a calculelor privind mişcarea, căci modulul vitezelor tuturor corpurilor din Univers ar fi acelaşi, iar forţele ar fi absolut toate strict perpendiculare pe impuls.
Aşadar, cu toate acestea spuse, ce părere aveţi despre acest postulat? Este posibil? Este util?
Imi place ideea cu "interpretarea masei ca fiind datorată energiei de mişcare a corpului", desi am gãsit o formulare ceva mai precisã, în sensul de "masa este rezultatul miscãrii componentelor interne ale particulei".
RăspundețiȘtergereDar postulatul în sine mi se pare cel putin ciudat, iar geometria neeuclidianã, ceea ce restrînge aria de descriere a universului la fragmente cu anumite proprietãti.
Oricum mã intereseazã subiectul, dar tratat în felii nu mi se pare constructiv.
Cred cã dacã stii mai multã matematicã, am putea colabora...
Salut, Cătălin! Mă bucur mult că înţelegi şi tu prin masă ceva datorat exclusiv mişcării. Este un pas important spre Fizica viitorului pe care mulţi nu-l vor putea face niciodată. N-am înţeles ce vrei să spui cu geometria neeuclidiană şi în ce fel ar putea ea afecta postulatul luxonilor. Şi n-am înţeles nici în ce fel am putea colabora dacă ştiu mai multă matematică.
RăspundețiȘtergerePostez imediat ceva mai mult la "Constanta momentului cinetic ...", pina gasesc unde sa postez teoria pe care incep s-o dezvolt.
RăspundețiȘtergereOk, te aştept cu drag şi curiozitate. Pentru postarea teoriei ai la dispoziţie posibilitatea de a-ţi face un blog sau poţi să o postezi chiar pe forumul meu. Ultima variantă poate fi mai interactivă, cel puţin pentru început.
Ștergere