Căutați ceva anume?

miercuri, 1 iulie 2015

Satelitul unui număr complex

În pregătirea aparatului matematic pe care îl voi utiliza la elaborarea Fizicii elicoidale, introduc aici noțiunea de „satelit al unui număr complex”. 

Definiție. Fie funcțiile de parametrul $t$, $a=a(t)$ și $b=b(t)$. Atunci, numim satelit al unui număr complex dat sub forma algebrică $z=z(t)=a+bi$, numărul complex $$z(t)^{\circ}=c+di,$$ unde $$c=c(t)=\frac{l^\prime}{1+l^2},$$ iar $$d=d(t)=\sqrt{a^2+b^2}.$$ Aici am notat cu $l=l(t)=\frac{b}{a}$ așa-numitul lancretian al numărului complex $z$. De asemenea, putem numi darbuzianul lui $z$ modulul $d=d(t)=\sqrt{a^2+b^2}$ al numărului complex $z$.

Definiția este inspirată din faptul că traiectoriile sateliților planetelor sunt guvernate de sateliții numerelor complexe asociate traiectoriilor planetelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate