Căutați ceva anume?

marți, 28 mai 2013

Tatonări

Avertisment pentru cititor: acesta este un fişier de lucru, deci nu poate fi considerat o sursă sigură de adevăruri! Folosiţi-l doar pentru a vă alimenta cu idei. Părţi din el pot dispărea pentru a face obiectul unor articole separate pe care le puteţi găsi pe blogul meu.

L-am făcut public pentru ca voi să ştiţi mereu care sunt frământările mele recente. Ele pot scoate în evidenţă limitele şi îndoielile mele, deci fişierul poate fi util în special celor care vor să mă critice aspru sau celor care vor să aibă o perspectivă mai deplină asupra concepţiei mele despre lume.
 

luni, 27 mai 2013

Repausul şi mişcarea rectilinie şi uniformă în Fizica elicoidală


Există două cazuri speciale de elice circulare, pe care le numim elice degenerate:

-1). Elicea circulară a cărei rază şi pas sunt ambele nule. Numim această elice ca fiind elicea de repaus. Ea este traiectoria „descrisă” de un corp în repaus. Darbuzianul acestei elice este infinit.
-2). Elicea circulară a cărei rază şi pas sunt ambele infinite. Numim această elice ca fiind elicea de mişcare rectilinie şi uniformă. Ea este traiectoria descrisă de un corp care se deplasează rectiliniu şi uniform. Darbuzianul acestei elice este nul.

Bineînţeles, toate celelalte elice circulare, ale căror curbură şi torsiune sunt finite şi nenule vor fi elice nedegenerate.

Este de aşteptat ca elicele degenerate să fie excepţii atât de extraordinare, încât nici un corp din Univers să nu le parcurgă vreodată. Fizica elicoidală ne propune să studiem mai degrabă elicele nedegenerate, ele fiind regula pentru traiectoriile parcurse de corpurile libere.

Forţe de viteză, forţe darbuziene şi forţe lancretiene

Principiul inerţiei în mecanica elicoidală

marți, 21 mai 2013

Ultima elice a tornadei

Ultima elice a tornadei

În articolul despre tornada din oraşul Moore pe care l-am citit pe descopera.ro, avem un filmuleţ care ar trebui să ne pună pe gânduri:



Chiar la sfârşitul filmuleţului (la momentul 1:30) se observă cum tornada se desprinde de la sol şi lasă în urmă o elice.





Am numit ca fiind „ultima elice a tornadei” această rămăşiţă a fenomenului când tornada se desprinde de sol.

 Am convingerea că această elice va răscoli mintea voastră limpede şi vă va trezi şi mai mult interesul pentru Fizica elicoidală.


Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate