Căutați ceva anume?

luni, 12 mai 2008

Metrica lui Schwarzschild relativistă

Pentru cei care mai cred că soluţia dată de Schwarzschild duce la existenţa teoretică a găurilor negre, prezint aici observaţiile mele referitoare la această soluţie.
În primul rând este important să nu se facă o confuzie între corectitudinea teoriei relativităţii generalizate şi corectitudinea soluţiei lui Schwarzschild, deci să nu se tragă concluzia greşită că dacă soluţia dată de Schwarzschild este greşită înseamnă că şi teoria relativităţii generalizate este greşită. Există undeva o ruptură între cele două teorii şi în continuare voi prezenta în ce constă această ruptură.
În Wikipedia puteţi găsi o prezentare frumoasă a rezolvării date de Schwarzschild ecuaţiilor de câmp ale lui Einstein. Observaţi aici că paşii urmaţi de Schwarzschild în rezolvarea dată de el sunt corecţi atâta timp cât el s-a rezumat la raţionamentul matematic.
Însă, în momentul în care Schwarzschild a încercat să determine constantele şi a propus o aproximare despre care el a presupus că ar fi valabilă în câmp gravitaţional slab. Aproximarea propusă de el a fost formulată astfel:
.
Ei bine, tocmai aici consider eu că este greşeala comisă de Schwarzschild. Prin aproximarea făcută, Schwarzschild a pierdut din vedere tocmai aspectul relativist al lumii pentru că a trecut direct de la teoria relativităţii generalizate la mecanica newtoniană, fără să treacă întâi prin pasul indispensabil al teoriei relativităţii restrânse.
Atunci, voi prezenta aici consecinţele care rezultă din corectarea greşelii comise de Schwarzschild. Mai precis, voi arăta că pasul intermediar care trebuia făcut în aproximarea de câmp slab furnizează o soluţie a ecuaţiilor lui Einstein care nu mai implică existenţa găurilor negre.
Pentru a se putea face o comparaţie mai clară între rezultatul lui Schwarzschild şi cel prezentat aici, voi compara mereu presupunerile pe care le-a făcut Schwarzschild cu presupunerile făcute aici. Iniţial să observăm că în mecanica newtoniană termenul utilizat de Schwarzschild în aproximarea sa este pătratul unei viteze. Adică, pentru stabilirea metricii sale, Schwarzschild a admis mereu că De ce a admis el asta? Pentru că în mecanica newtoniană viteza de evadare dintr-un punct este dată de expresia nerelativistă .
În schimb, viteza de evadare calculată printr-un raţionament relativist are expresia
.
Făcând înlocuirile necesare, obţinem o altă aproximare posibilă pentru câmpul slab, şi anume cea dată de parametrul
.
Această aproximare ne duce la „metrica Schwarzschild relativistă” scrisă sub forma
.
Consecinţele tensoriale ale acestei metrici au fost calculate de către profesorul Radu Murdzek pe forumul de astronomie şi nu au dus la nicio contradicţie matematică. Dimpotrivă, ele au arătat că această metrică este compatibilă cu ecuaţiile lui Einstein şi nu mai implică existenţa unor corpuri absurde la suprafaţa cărora viteza de evadare să fie mai mare sau egală cu viteza luminii.

duminică, 11 mai 2008

Un translator automat de la Google

Un foarte bun şi vechi prieten de-al meu, Sorin, care în urmă cu ani mi-a vorbit pentru prima dată de Google, a mai făcut un gest preţios pentru mine, dăruindu-mi o informaţie extrem de preţioasă: la adresa http://www.google.com/translate_t găsiţi o altă minune realizată de către cei de la Google, un translator automat de o calitate deosebită. Dacă veţi intra în acel linc, veţi găsi două regiuni, una pentru a traduce un text oarecare şi alta pentru a traduce o pagină de Web. Facilitatea de traducere a paginii de Web este extrem de interesantă şi de mare viitor. Aveţi posibilitatea fantastică să navigaţi într-un sait scris într-o anumită limbă şi să-l citiţi în întregime în altă limbă. Este ceva surprinzător, cel puţin pentru mine! Să poţi survola Internetul în limba ta preferată! Este ceva fascinant! Traducerea nu este perfectă şi este susceptibilă de îmbunătăţiri, dar vă puteţi face o idee destul de bună despre ceea ce vrea să spună un anumit text. Felicitările mele celor de la Google! Şi mulţumesc şi pe această cale bunului meu prieten care îşi aminteşte de mine atât de des!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate