Căutați ceva anume?

sâmbătă, 28 aprilie 2012

O analogie între radiaţia monocromatică şi elice

Ştim că o undă electromagnetică este caracterizată de doi parametri importanţi: amplitudine şi frecvenţă. De asemenea, ştim că o elice este caracterizată şi ea de doi parametri importanţi: curbură şi torsiune. Apoi, mai ştim că o sursă de câmp electromagnetic emite în toate direcţiile, iar despre o elice ştim că valorile curburii şi torsiunii sale rămân la fel indiferent în ce direcţie rotim sistemul de referinţă.


Asemenea proprietăţi sunt destul de asemănătoare încât să ne provoace la încercarea de a găsi o analogie între unda electromagnetică şi elice. Desigur, o analogie completă ar trebui să explice cam toate proprietăţile posibile ale unei unde electromagnetice pornind de la proprietăţile elicei.


De exemplu, analogia ar trebui să explice polarizarea luminii. Cum am putea explica polarizarea luminii folosindu-ne de elice? Primul gând care îmi vine în minte este acela că radiaţia monocromatică ar conţine un flux de particule care se deplasează pe elice cu aceeaşi curbură şi cu torsiuni de semn opus, astfel încât impulsul total variază într-un plan fix ce conţine axa elicei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate