Căutați ceva anume?

vineri, 24 februarie 2012

Proprietăţile particulelor elementare sunt date de proprietăţile traiectoriilor acestora

Ştim că o elice este caracterizată deja de cel puţin doi parametri: curbura şi torsiunea. Iar cu aceşti doi parametri putem construi alţii precum torsiunea complexă, lancretianul (echivalent cu argumentul unghiular complex al torsiunii complexe) sau modulul vectorului lui Darboux.
Apoi ştim că o curbă cu un ordin mai complicată decât o elice (adică, o curbă de precesie constantă) are deja patru parametri: pe lângă cei doi parametri daţi de curbură şi torsiune, mai apar doi pe care i-am numit curbură de ordinul 2 şi torsiune de ordinul 2.
Şi, desigur, pe măsură ce forma traiectoriei devine din ce în ce mai complicată, îndepărtându-se de forma unei drepte (care este elice de ordinul 0) sau a unei elice (de ordinul 1), apar din ce în ce mai mulţi parametri independenţi asociaţi traiectoriei date.
În esenţă, pentru o elice de ordinul întâi apar doi parametri reali (sau, echivalent, un singur parametru complex: torsiunea complexă). Apoi, pentru o elice de ordin mai mare, numărul parametrilor reali independenţi rămâne par (multiplul par al ordinului traiectoriei, adică ordinului n îi corespund 2n parametri), (sau, echivalent, numărul parametrilor complecşi asociaţi rămâne egal cu ordinul traiectoriei).
Această diversitate ne permite atunci să întrevedem posibilitatea ca fiecărei particule să-i asociem de fapt numai parametrii traiectoriei pe care se deplasează particula, cu menţiunea fundamentală că aceşti parametri sunt tocmai cei necesari şi suficienţi pentru a caracteriza complet orice particulă.
Dealtfel, o asemenea concluzie are şi o justificare filozofică: nu ştim nimic despre o particulă până când aceasta nu se mişcă şi nu ştim nimic în plus despre o particulă decât ceea ce putem deduce din mişcarea sa.
În consecinţă, este foarte posibil ca viitorii fizicieni care vor studia Fizica elicoidală să identifice parametrii asociaţi traiectoriilor pe care se deplasează particulele (curburile lor şi torsiunile lor de diferitele ordine) cu masa particulelor, sarcina lor electrică, spinul, stranietatea, etcetera.

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate