Căutați ceva anume?

miercuri, 14 decembrie 2011

Câmpul electric este câmp gravitaţional de ordinul 2

De câteva zile încoace mă frământă ideea că toate câmpurile acţionează într-un anume fel asupra triedrului lui Frenet. De exemplu, am putea spune despre un câmp gravitaţional că lasă nemodificată binormala traiectoriei, acţionând doar în planul osculator. Apoi, am putea spune despre câmpul magnetic că lasă nemodificată tangenta la traiectorie, acţionând doar în planul normal al acesteia. În fine, ultimul versor rămas al triedrului lui Frenet, normala, ar fi lăsată nemodificată de ultimul câmp fundamental (macroscopic) rămas, adică de câmpul electric, aşadar, câmpul electric ar acţiona astfel doar în planul rectificant al traiectoriei.
Hmmm... Deci normala ar fi lăsată nemodificată de câmpul electric... Dar ştim că normala (de ordinul întâi) este tocmai binormala de ordinul 2 (cu semnul minus)! Putem spune atunci că un câmp electric lasă nemodificată binormala de ordinul 2. Se cuvine atunci să asociem cele două constatări foarte asemănătoare, pentru a le vedea împreună: mpul gravitaţional nu modifică binormala, iar câmpul electric nu modifică binormala de ordinul 2. Ambele câmpuri au, deci, treabă cu o binormală. Şi mai ştim că ambele depind la fel de distanţă. Atunci cât de asemănătoare sunt ele? Sau cât de diferite? Nu cumva ele diferă doar prin ordinul la care acţionează? Deocamdată nu cunosc alt răspuns decât cel afirmativ.
Şi dacă un câmp electric nu este altceva decât un câmp gravitaţional de ordinul 2, atunci ce mai este un câmp magnetic de ordinul 2? Dar de ordinul 3? Dar de ordinul 4? Probabil, acestea sunt câmpurile cărora Fizica actuală le spune generic „forţe nucleare”.

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate