Căutați ceva anume?

joi, 7 octombrie 2010

Şi totuşi, masa este un scalar

-(1010071233) Atunci când facem abstracţie de restul Universului pentru a studia mişcarea unui corp facem de fapt abstracţie de realitatea însăşi, căci un corp nu poate fi izolat faţă de restul Universului, ci, dimpotrivă, este mereu în interacţiune cu acesta. Totuşi, dacă nu am abstractiza nimic, n-am putea găsi legi ale naturii pe care să le putem aplica în practică.

-(1010071237) Spunem despre o lege a naturii că este aplicată în practică dacă fenomenele fizice pe care le provocăm noi intenţionat respectă acea lege şi nu ne fac surprize încălcând-o. Însă chiar şi verificarea faptului că fenomenele fizice respectă o anumită lege este doar aproximativă şi presupune abstractizare prin neglijarea unor parametri neesenţiali.

-(1010071352) Una dintre presupunerile pe care le facem pentru a putea formula nişte legi precise ale naturii este aceea că masa unui corp nu depinde de direcţia în care împingem corpul, adică este un scalar. Am ajuns acum să mă îndoiesc şi de această lege. Nu mai sunt atât de sigur că nu contează direcţia în care împingem un corp.

-(1010071354) Mă îndoiesc de scalaritatea masei pentru că ştiu că teorema de recurenţă a formulelor lui Frenet nu permite mişcarea pe orice traiectorie. Dacă masa ar fi aceeaşi în orice direcţie am împinge corpul, atunci ar trebui să admitem că unul şi acelaşi corp poate fi împins cu aceeaşi uşurinţă în orice direcţie, ceea ce ar contraveni faptului că traiectoriile posibile nu sunt oarecare.

-(1010071433) Tot ca un argument pentru nonscalaritatea masei ar putea fi considerat şi faptul că în orice reper există cel puţin două drepte privilegiate, una dată de impulsul celui mai masiv corp din acel reper, iar cealaltă dată de momentul său cinetic. De exemplu, în Sistemul Solar impulsul şi momentul cinetic ale Soarelui ne furnizează două direcţii privilegiate care nu pot fi neglijate. Unul şi acelaşi corp acţionat de aceeaşi forţă dar în direcţii diferite ar putea răspunde diferit în funcţie de orientarea forţei faţă de direcţiile privilegiate amintite.

-(1010071508) Trebuie observat însă că principiul relativităţii invalidează argumentele aduse pentru nonscalaritatea masei. Impulsul trebuie să se conserve indiferent că există sau nu există direcţii privilegiate. Orice răspuns „greşit” al corpurilor trebuie (şi poate fi) pus pe seama altor forţe, nu pe nonscalaritatea masei.

-(1010071519) De asemenea, problema direcţiilor privilegiate nu este chiar atât de simplă, căci dacă există două direcţii privilegiate datorate Soarelui, atunci tot aşa există două direcţii privilegiate datorate Galaxiei şi oricărui alt sistem de galaxii din care face parte galaxia noastră. Deci ar fi destul de greu de discernut care direcţie privilegiată contează. Iar la nivel fundamental această indecizie duce la diminuarea importanţei direcţiilor privilegiate, readucând la locul ei scalaritatea masei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate