Căutați ceva anume?

duminică, 5 septembrie 2010

Principiul de echivalenţă implică raze etalon

    Dacă există o legătură atât de profundă între o masă şi distanţa la care te afli faţă de acea masă, o legătură precum este cea instituită de principiul de echivalenţă a câmpurilor gravitaţionale, înseamnă că masa unui astru nu este doar o caracteristică anume inerentă acelui astru, ci este o proprietate fundamentală a întregului spaţiu din jurul astrului, căci informaţia despre masa astrului însoţeşte astfel fiecare punct din spaţiul ce înconjoară astrul. Este ceva asemănător cu faptul că energia unui condensator se află în câmpul electrostatic dintre armăturile acestuia şi nu altundeva.

    Atunci, prin ce pot diferi două spaţii distincte, unul din jurul unei mase mari şi altul din jurul unei mase mici? Ce element geometric le poate diferenţia? Cum poate totuşi un observator aflat într-un câmp gravitaţional să discearnă dacă se află în câmpul gravitaţional al unui astru uşor sau al unui astru masiv? Primul şi singurul lucru care îmi vine în minte este volumul. Două spaţii nu pot diferi unul de celălalt decât prin volum. Aşadar, putem spune că masa asociată unui spaţiu ne spune ce volum are spaţiul respectiv. O masă mare caracterizează un spaţiu cu volum mai mare.

    Totuşi, este ceva imprecis aici. Doar un spaţiu are volumul infinit, deci nu putem spune că volumul unui spaţiu este mai mare decât volumul altui spaţiu. Înseamnă că va trebui să vorbim despre volumul unei sfere din acel spaţiu. Mai precis, în spaţiul din jurul unei mase mici, volumul unei sfere este mic, iar în spaţiul din jurul unei mase mari, volumul aceleiaşi sfere trebuie să fie mai mare. Am spus „aceleiaşi” sfere? Păi, cum vine asta? Cum putem face comparaţie între una şi aceeaşi sferă în două spaţii distincte? Există cumva vreo sferă etalon, una la care fiecare observator ar putea raporta toate celelalte sfere din spaţiul său? Hmmm... Sună interesant!

    Aşadar, se pare că această chestiune de echivalenţă readuce în discuţie necesitatea existenţei în Univers a unei raze etalon. Şi poate că această rază etalon este tocmai raza Universului. Sau, de ce nu, această rază ar putea fi mică, nu mare, asociată particulelor elementare, nu Universului. Sau, şi mai interesant, ar putea exista chiar două raze etalon, una mică şi una mare. Sau, şi mai tulburător, ar putea exista o serie întreagă de raze etalon în jurul unui astru! Dar mai multe nu ştiu deocamdată şi va trebui să revin când voi putea aprofunda acest subiect fascinant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate