Căutați ceva anume?

duminică, 5 septembrie 2010

Echivalenţa este valabilă şi din punct de vedere energetic

-(1009051325) Ştim că energia câmpului electrostatic din jurul unei sarcini electrice sferice este tocmai energia consumată de Univers pentru a crea acea sarcină. Cum sarcinile electrice de acelaşi fel se resping, înseamnă că Universul trebuie să cedeze energie pentru a crea sarcina.

-(1009051353) Vrem să vedem cum stau lucrurile în cazul unei mase. Vrem să vedem ce analogie există între cele două situaţii. De data aceasta, două mase „de acelaşi fel” se atrag, nu se mai resping. Aşadar, Universul primeşte energie atunci când se creează o masă, nu cedează precum făcea în cazul formării unei sarcini electrice. Putem spune, deci, că o masă ne spune câtă energie a primit Universul pentru a forma acea masă.

-(1009051414) Dar să vedem acum o altă chestie interesantă. Să presupunem că Universul a format o masă răspândită pe o suprafaţă sferică de o anumită rază. Evident, prin formarea acestei mase, Universul a primit o oarecare cantitate de energie. Să studiem ce se întâmplă şi mai departe. Mai precis, să admitem că masa rămâne constantă, dar micşorăm raza sferei. Ce se va întâmpla în acest caz? Va trebui să cheltuim energie sau să extragem energie?

-(1009051418) Evident, Universul va primi în continuare energie dacă raza sferei de masă constantă se micşorează. Atunci, cum putem şti că energia furnizată Universului se datorează faptului că acel corp a mai primit masă sau că nu a primit masă, ci doar şi-a micşorat raza? Se pare că n-avem de unde şti asta şi că din nou îşi face apariţia principiul de echivalenţă a câmpurilor gravitaţionale.

-(1009051521) Ei bine, acum trebuie să vedem cum putem face un echilibru între masa sferei şi raza ei, în cazul în care energia totală (datorată atât masei, cât şi razei) se conservă. Ştim că prezenţa masei este echivalentă cu prezenţa energiei. Înseamnă că, pentru o sferă liberă (a cărei energie trebuie să se conserve) am putea echivala micşorarea razei sferei cu micşorarea masei sale.

-(1009051530) Totuşi, ceva nu-i bine aici! Am menţionat adineauri că prezenţa unei mase pe o anumită sferă semnifică faptul că Universul a primit energie, căci Universul nu se opune creării masei (cum se opunea creării sarcinii electrice), ci dimpotrivă, Universul favorizează crearea masei prin faptul că masa formată iniţial atrage noile mase (nu le respinge, cum era cazul sarcinilor electrice). Înseamnă că trebuie să înţelegem cumva faptul că energia unei sfere de o masă dată este negativă, nu pozitivă. Deci, cu cât masa sferei este mai mare (sau raza sferei mai mică), cu atât energia negativă a sferei respective va fi mai mare.
-(1009051548) Atunci cum rămâne cu conservarea energiei pentru acea sferă? Simplu: observaţi că această conservare nu depinde de semnul energiei. Adică, dacă raza scade, atunci trebuie să scadă şi masa, iar acest lucru este valabil şi pentru sarcina electrică. Dacă vreţi, putem deduce de aici că dacă scade raza unui astru, atunci trebuie să scadă şi masa lui, iar asta înseamnă că acel astru trebuie să radieze. Reciproc, dacă un astru radiază, înseamnă că raza lui scade. Dacă nu se întâmplă astfel, înseamnă că energia lui nu se conservă, iar un asemenea proces ne obligă să luăm în considerare posibilitatea ca în vecinătatea acelui astru să se mai afle un anumit corp a cărui energie să varieze în sens invers.
-(1009051600) Aşadar, din nou am ajuns la concluzia că masă mică şi rază mică este echivalentă cu masă mare şi rază mare, echivalenţă valabilă şi din punct de vedere energetic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate