Căutați ceva anume?

sâmbătă, 10 noiembrie 2007

Din profunzimile teoriei relativității

Prietenului meu Tiberiu Teşileanu

Deşi a trecut aproape un secol de la apariţia teoriei relativităţii restrânse, timp în care omenirea a beneficiat de multe realizări datorate acestei teorii, se pare că ea ne mai pune la dispoziţie încă multe fapte ce merită a fi studiate mai profund. Unul dintre acestea este tulburătoarea lege a variaţiei masei cu viteza

.

Am înţeles, oare, suficient de bine ce ne spune această lege? Suntem pregătiţi să ducem oricât de departe concluziile ei? Raţionamentele care urmează încearcă sa evidenţieze importanţa acestor întrebări.

În primul rând, trebuie să analizăm un lucru fundamental: masa unui punct geometric care se deplasează cu viteza luminii. Relaţia de mai sus, care ne dă legea de variaţie a masei cu viteza, ne spune că un corp care, în repaus, are masa nulă, poate avea, la viteza luminii, o altă masă, nenulă, deoarece, în această situaţie, valoarea masei este un caz exceptat în analiza matematică şi anume

.

Deci, un punct geometric care se deplasează cu viteza luminii în vid are masă. Această concluzie ne permite să facem următoarele afirmaţii, deocamdată, calitative. Spaţiul fizic este un spaţiu geometric ale cărui puncte se mişcă cu viteza luminii în toate direcţiile. Să numim preon un punct geometric care se mişcă cu viteza luminii în vid, după fizicianul Sorin Vlaicu. Preonii se comportă ca şi moleculele unui gaz ideal, iar vidul devine un sistem termodinamic aflat în echilibru. Un corp aflat în vid este lovit din toate părţile de preoni şi absoarbe o parte dintre aceştia. Preonii transportă energie cinetică, dată de masa lor de mişcare. În funcţie de câţi preoni absoarbe corpul se poate stabili masa corpului. Un corp modifică densitatea preonilor, astfel că numărul preonilor care intră în corp nu este egal cu numărul preonilor care ies din corp. Interacţiunea gravitaţională este dată de gradul de absorbţie a preonilor de către corpuri. Mai putem observa că interacţiunea electrică a două corpuri va fi posibilă atunci când ele absorb toţi preonii care intră în ei. Un corp nu trebuie să fie doar absorbant de preoni, ci poate fi şi sursă. Această posibilitate permite existenţa corpurilor încărcate pozitiv sau negativ. De asemenea, am putea considera corpul ca fiind o urnă care conţine bile negre şi bile albe pentru a-i putea aplica rezultatele teoriei probabilităţilor. În acest caz, repartiţia binomială s-ar aplica interacţiunii gravitaţionale, iar repartiţia hipergeometrică s-ar aplica interacţiunii electrice.

Mă opresc aici cu aceste consideraţii calitative, rămânând dator să revin cu formule care ar permite calcularea constantei gravitaţionale, a sarcinii electrice elementare, aflarea unei legături între gravitaţie şi electromagnetism şi, de ce nu, unificarea forţelor. Până atunci, însă, nu m-aş supăra dacă minţi mai luminate decât a mea ar dori să mă greveze de o parte a acestor calcule, dăruind omenirii, mai repede decât pot eu, beneficiile la care ar putea duce raţionamentele de mai sus.

BIBLIOGRAFIE

Sorin Vlaicu, „Electronul inel”;

Petrescu, „Ireversibilitate, entropie, timp”;

Cursul de Fizică Berkeley, volumul 5, Fizica statistică;

Matematici speciale.

4 comentarii:

  1. Preonii=bosonii Higgs
    Nu este noua ideea...
    Masa zero de repaos nu cred ca inseamna altceva decat ca acel punct nu are realitate fizica in spatiul nostru

    RăspundețiȘtergere
  2. Sună interesant ce spui! Doar că eu nu prea am înţeles ce sunt bosonii Higgs. Mi-a fost mai uşor să înţeleg ce este un punct geometric şi să-l pun în mişcare cu viteza luminii.
    Dacă zici că ideea nu e nouă, atunci acest material poate fi luat ca pe o subliniere a ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumitru = anonim =)20 iunie 2009 la 20:56

    - Bosonii Higgs nu exista, este doar o teorie a lui Higgs, care a fost nevoit sa introduca pentru a scoate Teoria Big-Bang'ului din ripa... si, acesti preoni, apar "miraculos", nu se stie de ce si de unde, care ajuta la formarea particulilor (sau a spatiului, nu sunt sigur)...
    - Abel, am cugetat foarte multi ani la ceea ce este "materie"... am ajuns la niste concluzii:
    1. "materia" nu este echivalenta cu "masa".
    2. notiunea de "masa" este ca si cea a "sarcinei", adica un coeficinet care il descrie si poate sa apara sau sa dispara, in functie de starea sa interioara [de exemp. electronul si pozitronul].
    3. "masa" este mai mult un "efect" decit un "creator de efect". [cind spun "masa" ma refer la cantitatea]

    RăspundețiȘtergere
  4. -1. Ai dreptate, Dumitru, materia nu este echivalentă cu masa, chiar dacă nu există corp fără masă. Doar energia este echivalentă cu masa.
    -2. Într-adevăr, masa este un coeficient, dar ea nu poate dispărea, pentru că orice corp are masă. Electronul are mereu masă.
    -3. Masa este simultană cu corpul respectiv şi nu poate fi catalogată ca fiind ulterioară sau anterioară corpului. Asta dacă am înţeles eu bine ce vrei să spui.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile vor fi moderate în măsura timpului meu disponibil, după care vor apărea pe blog. Voi încerca să public doar comentariile consistente sau interesante sau adevărate sau corecte sau la obiect. Voi căuta să le elimin pe cele din care nu avem nimic de învățat sau pe cele care afectează negativ mintea cititorului sau reclamele fără legătură cu blogul. De asemenea, voi face tot posibilul să răspund la comentariile care cer un răspuns. Vă mulţumesc pentru efortul vostru de a scrie în lumina acestor consideraţii!

Postări populare

Arhivă blog

Etichete

Persoane interesate